Vizitorski centar na Odvraćenici dobija novi sjaj (VIDEO)

Centar za posetioce „Odvraćenica“ na Goliji, na tromeđi Ivanjice, Novog Pazara i Raške, koji je počeo da se gradi još pre deset godina, još uvek nije završen, a objekti kompleksa koga čini petnaestak drvenih bungalova i upravna zgrada Parka prirode, polako ali sigurno propadaju. Bungalovi, prema projektu namenjeni za smeštaj turista, zvrje nedovršeni i prazni, a na delu njih vidljiv je i uticaj zuba vremena. Iako je na svakom postavljena stolarija, na njih nekoliko su vrata širom otvorena, pa se unutra skupljaju životinje, a nesavesni građani u pojedine odlažu smeće.

il-odvracenica-2 Vizitorski centar na Odvraćenici dobija novi sjaj (VIDEO)

Par ih se verovatno pod teretom snega izvitoperilo, pa je uopšte pitanje mogu li se rekonstruisati ili moraju rušiti. Drvene ograde na prilaznim rampama na ulazu donedavno su bile razvaljene, istrulile i pale u travu. Jedan deo njih je i prokišnjavao, zbog polomljenih crepova. Svuda okolo vire cevi i plastična creva kroz koja je verovatno prošla instalacija struje, vode i druge infrastrukture, iako bar u onim u koje smo mogli da zavirimo nema kupatila niti drugih instalacija. Podovi su drveni ili još uvek betonski, neretko puni prašine i šuta od građevinskog mataerijala. Krovovi su pokriveni crepom a komunikacija između kućica su asfaltirane staze.

Malo bolja situacija je sa nekoliko bungalova u kojima su donedavno boravili članovi srpske žandarmerije. Oni su pod ključem, pa nismo uspeli da saznamo do kog nivoa su opremljeni. U sred kompleksa je nedovršeni javni toalet, a u hladovini četinarske šume i nekoliko izdvojenih terasa sa nadstrešnicama i prostorom za roštilj. Kompleks nije ograđen, pa stoka ovde nesmetano prolazi i pase.

Upravna zgrada centra Parka prirode i rezervata biosfere sagrađena na uzvišenju koje dominira nad ostalim objektima je pokrivena i zaključana, ali se na spoljašnjoj fasadi delimično obloženoj drvetom vidi uticaj vremenskih prilika. Očito je da ni ona nije u potpunosti dovršena.

Građani i turisti, kojih je ovde svake godine sve više, su kako kažu, ogorčeni nemarom, nebrigom i neodgovornošću nadležnih državnih institucija, iako većina njih i ne zna ko je ovo gradio i za kakve namene.

U potrazi za zvaničnim odgovorima na više pitanja vezanih za ovaj do sada jedini centar za posetioce na najlepšoj srpskoj planini, na kojoj je ovog proleća počela gradnja prve faze budućeg velikog modernog ski centra, obratili smo se najvišim instancama u JP Srbijašume i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Činjenica je da je na Goliji, na teritoriji Parka prirode kojim gazduje JP „Srbijašume“, započeta gradnja Vizitorskog centra „Odvraćenica“. Međutim Javno preduzeće „Srbijašume“, kao upravljač Parka prirode „Golija“ i ujedno korisnik zemljišta za gradnju objekta i nosilac idejnog projekta izgradnje – nije učestvovalo u postupku nabavke, odabira i finansiranja gradnje“, stoji između ostalog u saopštenju dostavljenom redakciji InfoLIGE.

Prema navodima u odgovoru, tadašnje Ministarstvo trgovine, turizma i usluga Republike Srbije je sprovelo postupak, izabralo izvođača radova i finansiralo izgradnju sa nešto više od 42.900.000 dinara. Izvođač radova je bio u obavezi da objekat po sistemu „ključ u ruke“, preda najkasnije do 30. juna 2007. godine. Međutim radovi na projektu su počeli tek u martu 2009. godine, nakon dobijanja Rešenja o odobrenju za izgradnju, kažu u Srbijašumama.il-odvracenica-3 Vizitorski centar na Odvraćenici dobija novi sjaj (VIDEO)

Uzimajući u obzir da je izvođač radova znatno odstupio od idejnog projekta, te da je sve urađeno nekvalitetno i loše, JP „Srbijašume“ je 1. oktobra 2016. godine, nadležnom tužilaštvu podnelo krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca zbog osnovane sumnje da su izvršena krivična dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe položaja odgovornog lica, u čijem prilogu je dostavljena sva raspoloživa dokumentacija do koje je Javno preduzeće „Srbijašume“ moglo da dođe.

U odgovoru nadležnih u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, rekli su nam da je „ministarstvo koje je u nadležnosti imalo turizam, 2008. godine finansiralo projekat završetka izgradnje, uređenja i opremanja centra za posetioce „Odvraćenica“ na Goliji u iznosu od 25 miliona dinara”. Kako su naveli, korisnik sredstava i vlasnik objekta je JP „Srbijašume”, pa je u njihovoj nadležnosti upravljanje i održavanje ovog objekta.

„Što se Vizitorskog centra „Odvraćenica“ tiče, u interesu je JP „Srbijašume“ i stanovništva koje živi u ovom kraju, da taj kompleks bude priveden nameni i pušten u rad. Međutim sve do okončanja krivičnog postupka i utvrđivanja krivične odgovornosti i visine štete koja je pričinjena, mi nismo u mogućnosti da preduzimamo konkretne poslove na ovoj lokaciji”, stoji u saopštenju ovog javnog preduzeća dostavljenom redakciji InfoLIGE.

Kada će sudski spor biti završen, zašto se toliko dugo čekalo na pokretanje postupka i ko je bio izvođač radova koji je odstupio od idejnog rešenja, pitanja su na koja nismo dobili odgovore.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *