22.Sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije održan na Javoru

Na planini Javor juče je održan XXII Javorski sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije koji je okupio učesnike iz čitave zemlje vešte I spremne da pokažu svoje umeće i kako se čuva tradicija i izvorno narodno stvaralaštvo.Posebno raduje učešće mladih svirača koji pohađaju školu frule i dvojnica i na najlepši način čuvaju kulturološki identitet Srbije.

Od ukupno 54 takmičara, 23 dvojničara i 31-og svirača na starim instrumentima, pehare za prvo mesto poneli su: u starijoj kategoriji dvojničar Petar Lazić iz Babajića kod Ljiga, odsviravši pesmu „ Oj Jelena“ i „Rabadžijsko kolo“, u mlađoj kategoriji na dvojnicama Sanja Milanović iz Mionice koja ima 11 godina sa pesmom „Oj Moravo“ i „Starinskim kolom“. Pehare za prvo mesto na starim instrumentima poneli su: u starijoj kategorijii guslar Radomir Andrić iz Višegrada sa pesmom “Stojan i Ljiljana“ a u mlađoj kategoriji frulaš Jovica Vukajlović iz Brusa sa pesmom „Oj livado rosna trava“ i kolom „Jelički vez“. Najbolji dvojničar, Petar Lazić, dobio je i produženi vikend u hotelu Park u Ivanjici čiji je sponzor „Cvenik invest grup“.

IL-22-sabor-dvojnicara-i-starih-instrumenata-javor-kusicii2 22.Sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije održan na Javoru

Drugo mesto u starijoj kategoriji dvojničara osvojio je Radoslav Arsenijević iz Jovanovca kod Kragujevca a u mlađoj kategoriji Teodora Đorđević iz Kraljeva. Drugo mesto u starijoj kategoriji starih instrumenata osvojio je Radoslav Stanić iz Pljevalja na fruli a u mlađoj kategoriji Anastasija Rakićević iz Brusa na fruli.

Treće mesto u starijoj kategoriji dvojničara osvojio Milić Ćajić iz Ljiga a u mlađoj kategoriji, Lazar Vasiljević iz Kraljeva. Treće mesto u starijoj kategoriji starih instrumenata, Drago Matijašević iz Nikšića na diplama a u mlađoj, guslar Milan Ćurčić iz Kraljeva.

Pored standardnih nagrada žiri je odlučio da dodedli nagrade u vidu diploma za autentičnost, dvojničaru Milutinu Satarići iz G.Milanovca i Teodori Đorđević iz Kraljeva na fruli. Najveći broj takmičara bili su mladi iz Kulturno-umetničkog udruženja „Kopaonička frula“ iz Brusa i škole dvojnica i frule iz Kraljeva. Pored njih bilo je takmičara svih uzrasta iz svih krajeva Srbije.

IL-22-sabor-dvojnicara-i-starih-instrumenata-javor-kusic3 22.Sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije održan na Javoru

U stručnom žiriju bili su: profesor etnomuzikologije Dejan Čekanović, producent Dobrica Andrić iz Kragujevca i profesorka muzičke kulture Aleksandra Savić iz Vrnjačke Banje.

U revijalnom delu dok je žiri ocenjivao takmičare, oko hiljadu posetilaca manifestacije zabavljale su izvorne pevačke grupe: Biseri Moravice, Omorika i KUD „Izvor Moravice“ iz Kušića koji su kao dobri domaćini pesmom poželeli dobrodošlicu na Javor svim takmičarima i posetiocima.

Organizatori manifestacije: Dom kulture Ivanjica, Mesna zajednica Kušići i Osnovna škola „Major Ilić“ iz Kušića. Generalni pokrovitelj opština Ivanjica, a manifestaciju finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *