Ponižavajuće niska cena maline ne može proći ili slede blokade

U organizaciji asocijacija poljoprivrednih proizvođača Mačvanskog i Kolubarskog okruga, u Prnjavoru je sinoć održan sastanak, kome su pored oko 1.500 malinara prisustvovali pomoćnik i savetnik ministra poljoprivrede i predstavnici Asocijacije malinara Srbije, koje je predvodio Dobrivoje Radović iz Ivanjice.

Jedina tema skupa bio je otkup maline ovogodišnjeg roda koji je počeo u Mačvi i na jugu Srbije. Akontna cena kreće se oko 120 – 130 dinara za kilogram što je razbesnelo proizvođače, pogotovo kada se u obzir uzme prepolovljen rod u odnosu na prošlu godinu koji takođe nije bio na zavidnom nivou. Posebno ih brine činjenica da je za dosadašnji otkup u Mačvi, od gotovo 30 odsto roda, obračun završen i malina isplaćena na 130 dinara.

Tokom iscrpne diskusije, doneti su zaključci kroz koje se pruža maksimalna podrška ministru Nedimoviću da nastavi razgovore sa svim relevantnim učesnicima u rešavanju problema proizvodnje i plasmana ovog veoma važnog poljoprivrednog proizvoda.

 • Takođe smo zatražili da se u dijalog sa Asocijacijom i Ministarstvom poljoprivrede uključe i ministarstva trgovine, finansija i privrede, carina i četiri najveća izvoznika maline, kako bismo pokušali rešiti ovaj veliki problem, kaže za Info LIGU Dobrivoje Radović.

Prema njegovim rečima, pre par dana protestni skupovi su održani u Leskovcu i Bojniku, dok će ih je večeras bilo i u pojedinim gradovima Mačvanskog i Kolubarskog okruga. Malinari su nadležnima dali rok da se problem ponižavajuće niske otkupne cene reši do utorka 13. juna. Ako do kompromisa ne dođe, Asocijacija malinara Srbije koja okuplja preko 50 udruženja iz svih delova zemlje, doneće konkretnije odluke koje se tiču blokada svih otkupnih mesta i prilaza hladnjačama.

 • IL-dobrivoje-dole-radovic Ponižavajuće niska cena maline ne može proći ili slede blokadeZaprepašćujuće niska otkupna cena maline ove godine, najniža je u proteklih 30 godina. Ovakvo potcenjivanje i poniženje proizvođača jednostavno ne može proći. Zvanične informacije kojima raspolažemo a koje stižu od Svetske asocijacije proizvođača govore da je ovogodišnji rod podbacio u većini svetskih malinogorja. Na američkom kontinentu je to 20, a u Poljskoj i Srbiji oko 50 odsto. Na gotovo duplo manju ponudu ove godine cene u otkupu su niže 50 odsto i to je jednostavno neodrživo. Ako ne dođe do korkcije, idemo u proteste –, kaže Radović.

U Arilju je večeras kako saznajemo, bio zakazan sastanak Poljoprivrednog odbora ove opštine, na kome se trebalo raspravljati o ceni i otkupu maline u novonastaloj situaciji, ali se na njemu niko osim predsednika nije pojavio.

Inače, snimak i informacija o navodnim današnjim protestima u Arilju, koji se vrti na internetu je iz 2011. godine.

You may also like...

8 Responses

 1. nebojsa kaže:

  narode koce sve ovo da plati nego seljak.pred izbore je sve okej a kad prodju izbori nas niko nepoznaje sramota.

 2. Kepri kaže:

  Znate kako formiraju cenu,ovaj iz Brusa se čuje sa onim iz Arilja i Guče i potvrđuju jedan drugome cenu od 120din. ,znači bez ikakvih tržišnih sentimenata,bez ikakvih informacija o rodu u inostranstvu i bez saznanja o ceni u inostranstvu,spustili bi oni i na 80 din. ali su uvideli da je neka mera kontrolisanog besa 120 din. To treba razbucati podhitno.

 3. safet kaže:

  treba krenuti u opsti obracun da se jednom odvoji zito od kukolja.ovo je sramota sta nam rade.

 4. Marko kaže:

  Meni nije jasno zasto se ne omoguci slobodan izvoz,i zasto se drzava ne ukljuci malo bolje u ovu pricu. Svuda u svetu se kaznjava dogovaranje koje svake godine organizuju hladnjačari kako bi oborili cenu

  • Marijana kaže:

   Ko kaze da nije omogucen slobodan izvoz?

   • samo bi ovu gospodjicu ili gospodju Marijanu nije bitno stalije
    pitao od koga je cula da postoji slobodan izvoz maline iz Srbije kad se pouzdano zna da samo troje mogu da izvoze malinu i niko vise nemoze ni da primirise a kamoli da izvozi. a kad je to vec tako onda stalije drugo nego monopol samo sto se svi prave malo vise naivni da nekazem blesavi. ovo ti je isto kao za vreme Milosevica puste te da malo zaradis i uletis u pricu a posle nemas kud a onda ti jedne godine skinu kozu a ko te sisia ti si samo seljak i duzan si ceo vek ovu guljavu drzavu da ranis i branis. A oni ce da voze djipove i jahte decu ce da salju u inostranstvo na skolovanje a tebe ko …. .

  • anj kaže:

   a nije valjda da verujete da drzava nije ukljucena u svaku otimacinu od naroda i da hladnjacari bas mogu sami da rade kako hoce, bez instrukcija drzave, kako da ne…sta u ovoj drzavi sme da prodje bez uplitanja vlasti

 5. Malina kaže:

  Svake godine ista priča.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *