Ivanjica domaćin kongresa medicinskih sestara predškolskih ustanova

U ivanjičkom hotelu „Park“, ovog vikenda održan je nacionalni kongres Saveza udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije. U pitanju je stručni skup akreditovan od strane Nacionalnog prosvetnog saveta, a na njemu učestvuje oko 170 licenciranih medicinskih sestara koje rade na poslovima preventivne zdravstvene zaštite dece u predškolskim ustanovama. U radu kongresa učestvuju i medicinske sestre iz Crne Gore.

Cilj je kontinuirano stručno usavršavanje, sticanje novih znanja i veština i razmena iskustava dobre prakse iz oblasti kojom se bave.

  • IL-kongres-jadranka Ivanjica domaćin kongresa medicinskih sestara predškolskih ustanovaIvanjica ima izuzetno kvalitetnu predškolsku ustanovu koja ispunjava sve predviđene standarde koje propisuje Ministarstvio prosvete. Zato smo i odabrali ovaj grad kao primer dobre prakse, jer smo smatrali da upravo ivanjička predškolska ustanova zavređuje da bude domaćin skupa –, kaže za portal Info LIGA Jadranka Spasić, predsednica Udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije.

Pored medicinskih sestara na kongresu učestvuje veliki broj stručnih saradnika, direktora, pedagoga, psihologa i vaspitača.

  • Obzirom da ove godine obeležavamo dvadesetu godišnjicu strukovnog rada i volonterskog aktivnog učešća u stručnom usavršavanju naših koleginica, centralna tema je inicijativa za zdravo, pravedno i bezbrižno detinjstvo. Pratimo trend da kao moderna država svoj deci omogućimo zdrave i bezbedne uslove za njihov boravak u predškolskim ustanovama širom naše zemlje –, kaže Spasićeva.

IL-kongres-med-sestara-pr-ustanova2 Ivanjica domaćin kongresa medicinskih sestara predškolskih ustanova

Na kongresu su se juče i danas predstavile 24 predškolske ustanove iz raznih gradova, kao primeri dobre prakse. Učesnici skupa bili su u prilici da iz prve ruke saznaju na koji način se rešavaju određeni problemi sa kojima se suočavaju.

  • Deca su nam izuzetna, Srbija ima dobru, zdravu i pametnu decu. Na nama odraslima je da otklonimo sve svoje predrasude i nedoumice. Da ono što ne znamo naučimo, da popravimo šta ne valja, a ono dobro promovišemo i predstavimo drugima -, ističe Jadranka Spasić.

Po njenim rečima, veoma je bitna saradnja lokalnih samouprava i državnih institucija, koja je dosta dobra, ali kako kaže uvek može biti bolja. Potrebno je izdvojiti i dodatna materijalna sredstva pre svega za uređenje vrtića i proširenje kapaciteta za veći obuhvat dece, ali i stručna usavršavanja kako bismo išli u korak sa svetom.

Srbija ima jako mali obuhvat dece jaslenog uzrasta i dece starosti do šest godina. Jedino pripremni predškolski program, koji je obavezan, beleži zavidne rezultate.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *