Ivanjički Gradski hor u Srpskom horskom savezu

Na inicijativu dirigenata Tamare Adamov Petijević i Milana Radišića u Somboru je održana  osnivačka skupština Srpskog horskog saveza u prisustvu oko 60 dirigenata iz svih regiona Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

U prošlosti je postojao vrlo uspešan i plodan Južnoslovenski pevački savez, koji je osnovan i radio je u Somboru. To je jedan od razloga zašto se Savez ponovo osniva baš u ovom gradu, u kom će biti njegov administrativni centar.

  • Potreba za postojanjem Srpskog horskog saveza, koji bi organizovao i povezao mnogobrojna pevačka društva i horove kod nas, postoji odavno.- izjavila je dirigent i jedan od inicijatora osnivanja Saveza, Tamara Adamov Petijević.

Ona je dodala da su im uzori za horsko povezivanje bili savezi koji su postojali kod nas u prošlim vremenima, pre Drugog svetskog rata, ali i brojne horske asocijacije koje postoje u gotovo svim evropskim zemljama.

  • Svojim delovanjem i brojnošću članstva Savez treba da skrene što veću pažnju javnosti i građanstva, kao i aktuelne političke vlasti i resornih ministarstava na važnost veće zastupljenosti muzičkog obrazovanja i zajedničkog-horskog muziciranja na svim nivoima školstva u Srbiji.

Takodje je dodala da pored toga treba poboljšati zabrinjavajuće loše stanje opšte muzičke kulture u našem društvu, motivacijom za osnivanjem novih i obnavljanjem starih pevačkih društava i podizanjem svesti o njihovom značaju u širem društvenom kontekstu.

Na osnivačkom skupu Saveza mogla su se čuti predavanja renomiranih dirigenata i muzikologa kao što su dr Danica Petrović i dr Dragana Jovanović iz Beograda, dr Miloje Nikolić iz Kragujevca, mr Vera Carina iz Pančeva, mr Tamara Adamov Petijević iz Novog Sada, Milan Radišić iz Sombora, đakon Mihajlo Lazarević iz Kotora i Stefan Mojsilović iz Sarajeva.

Osnivačkoj Skupštini prisustvovao je i dirigent i osnivač prvog hora u Ivanjici, profesor Anita Pešić Ivković.

  • IL-gradski-hor-anita Ivanjički Gradski hor u Srpskom horskom savezuNeprocenjiv je osećaj biti deo ovakvog istorijskog momenta-, izjavila je dirigent ivanjičkog hora ističući da je veliki uspeh  institucionalizovati tako važan deo naše kulture. Ovakav događaj je izuzetna prilika za podsticaj i negovanje horske muzike, ali i oplemenjivanje kulturnog života u našoj varoši.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *