Loši vremenski uslovi obrali gotovo pola roda maline

Veći deo malinogorja u ivanjičkom kraju nalazi se u fazi intenzivnog cvetanja, dok je u nižim predelima znatan procenat već formiranih plodova. Ukupna slika međutim nije optimistična jer je primetna manja učestalost cvetova u odnosu na prethodne godine. Ova činjenica ne čudi, jer su malinjaci u samo par meseci pretrpeli ogromna oštećenja od jakih zimskih mrazeva, kasnog snega i prolećnih niskih temperatura, dok su neki delovi teritorije pogođeni i gradom. To se odrazilo na siromaštvo lisne mase i pupoljaka, kratke lastare, smanjen broj cvetova, a neretko se beleže i virusna oboljenja kao što je didimela. Slična je situacija i sa kupinom.

U ovom trenutku, stručnjaci kažu da je neophodno tretiranje zasada protiv sive truleži, koja kao po pravilu prati negativan uiticaj vremenskih uslova, a što dodatno može umanjiti prinose.

Na području ivanjičke opštine, komisije za procenu štete obišle su uzorkovane zasade malina po mesnim zajednicama, sačinile ukupan izveštaj i poslale ga Ministarstvu poljoprivrede.

Nismo imali uvid u njegov sadržaj, ali smo nezvanično saznali da procenjena šteta dostiže iznos od 12 miliona evra, odnosno preko 40 odsto. Poljoprivrednici očekuju pomoć države iz robnih rezervi kroz veštačka đubriva i hemijske preparate, kako je resorni ministar ranije obećao.

Ovoliki finansijski manjak prihoda od najvažnijeg poljoprivrednog proizvoda ovoga kraja, svakako će se značajno osetiti u svim segmentima života. Jedino bi visina otkupne cene donekle mogla ublažiti gotovo katastrofalnu situaciju.

Kampanja se uveliko priprema, međutim pouzdanih informacija o početnoj akontnoj otkupnoj ceni još nema. Predviđanja su šarolika, pa se špekulacije kreću od samo 120, pa do 230, odnosno 250 dinara za kilogram.

Po prvi put se oseća i smanjena potražnja za sezonskim radnicima za branje, iako se pretpostavlja da će ih u ovom kraju i ove godine biti preko 10.000. Visina dnevnice takođe još nije poznata, ali se očekuje da će se kretati od 1.700 do 2.000 dinara.

Početak otkupa u nižim predelima Ivanjice, očekuje se za petnaestak dana.

You may also like...

1 Response

  1. Ana kaže:

    U Valjevu se krenulo sa cenóm od 300 din,a kad krene kod nas nasi nezasiti hladnjacari ce da obore cenu na150

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *