Najboljima vredna oprema i nagradno putovanje u Brisel

U Novom Pazaru je juče upriličeno svečano proglašenje pobednika konkursa za najbolji medijski prilog o evrointegracijama na jugozapadu i jugoistoku Srbije, koji su organizovali Evropski PROGRES, Delegacija EU i Kancelarija za evropske integracije. Čestitke najboljim medijima i autorima pobedničkih priloga uputio je Štefen Hudolin, šef II sektora operacija Delegacije EU u Srbiji, istakavši tom prilikom da Evropska unija već čitavu deceniju ulaže u osnaživanje medijskog sektora jer je uloga medija u informisanju građana izuzetno važna, a sloboda medija doprinosi jačanju demokratskih procesa, a ključna je za osnaživanje ljudi i zajednica.

IL-stefen-hudolin Najboljima vredna oprema i nagradno putovanje u Brisel

Na pomenuti konkurs pristiglo je 67 priloga iz 23 medijske kuće, a nagrade su prema propozicijama konkursa i odluci stručnog žirija dodeljene u osam kategoija.

Za najbolju seriju medijskih priloga nagrađen je nezavisni informativni portal Info Liga iz Ivanjice, čiji su autori novinari Beba Bojović i Milanko Bošković. Za najbolji novinski izveštaj izabran je članak Ljiljane Stojanović iz Nove Naše reči, pod naslovom „Evropo, eve me“, dok su nagrade za najbolji televizijski i radijski izveštaj otišle u Novi Pazar, novinarima Aleksandru Nićiforoviću iz Radio Televizije Novi Pazar i Nikoli Kočoviću iz radija Sto plus, za priloge posvećene zaštiti sliva reke Raške od poplava.

IL-novi-pazar-progres-nagrade Najboljima vredna oprema i nagradno putovanje u Brisel

Nagrada u kategoriji najbolji prilog samostalnog elektronskog izdanja pripala je novinaru Draganu Marinkoviću iz novinske agencije Jugmedia. U kategoriji najboji prilog o preduzetništvu pobedio je novinar Južnih vesti Nikola Marković sa pričom o samozapošljavanju osoba sa invaliditetom, dok je Alma Sofić iz Sandžačke TV pripremila najbolji prilog o projektu koji je finansirala EU i Vlada Švajcarske. Novinarka Biljana Ljubisavljević iz Medijskog istraživačkog centra iz Niša osvojila je nagradu u kategoriji posvećenoj potencijalnim projektima, sa prilogom koji govori o potrebi za izgradnjom sistema za navodnjavanje u Beloj Planaci.

IL-novi-pazar-progres-nagrade2 Najboljima vredna oprema i nagradno putovanje u Brisel

Evropska unija i Vlada Švajcarske će posredstvom Evropskog PROGRES-a nagraditi medije koji su pobedili na takmičenju sa novom audio, audio-video ili računarskom opremom u vrednosti do 5.000 evra. Delegacija Evropske unije će nagraditi autore i autorke najboljih radova četvorodnevnom posetom Briselu koja će se realizovati krajem maja, kroz EU projekat „Studijske posete institucijama Evropske unije i državama članicama”, dok će Kancelarija za evropske integracije za pobednike i pobednice organizivati dvodnevnu radnu posetu relevantnim nacionalnim državnim institucijama uključenim u proces evropskih integracija u Beogradu.

Tokom jučerašnjeg dana u Novom Pazaru je u okviru kampanje „Evropa to si ti“, održano finalno takmičenje za učenike srednjih škola iz lokalnih samouprava koje pokriva Evropski PROGRES i dodeljene nagrade najboljim timovima.

Povodom obeležavanja Dana Evrope, ovaj grad je bio i domaćin emisije „Buđenje” koju vode voditeljski par Gorica Nešović i Dragan Ilić, koji su doprineli da takmičenje za srednjoškolce bude još uzbudljivije.

IL-budjenje-novi-pazar Najboljima vredna oprema i nagradno putovanje u Brisel

Tokom sastanka sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem istaknuta je odlična saradnja Grada sa Delegacijom EU i Evropskim PROGRES-om, a Štefen Hudolin je naglasio i važnost regionalne saradnje lokalnih samouprava koje su uključene u projekat za razvoj Golije, jer to je dugoročna prilika da se pokrene ekonomski razvoj područja kroz turizam i prateće investicije u infrastrukturu u regionu.

Aktivnosti Evropskog PROGRES-a, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *