Nušićijada ponovo među najboljim evropskim festivalima

Ivanjička Nušićijada, praznik kulture i zabave, humora i stila, ponovo je dobio obeležje “Evropa za festivale, festivali za Evropu” (EFFE). Nakon obeležja za 2015. i 2016. godinu koje je Nušićijadi dodeljeno u okviru istoimenog programa Evropske komisije, a koji je inicirala Evropska asocijacija festivala (EFA) u cilju stvaranja evropske platforme festivala, ivanjički festival potvrdio je svoj kvalitet i na drugom konkursu i zaslužio prestižno obeležje za 2017. i 2018. godinu.

  • Međunarodna komisija kojom predsedava ser Džonatan Mils je, stavljajući zaključak na ocenu Nušićijade u brojnim oblastima, festival opisala ovim rečima: “Dok promoviše rad renomiranih umetnika u Srbiji, ovaj festival uspešno uključuje lokalnu zajednicu jednog malog grada, istovremeno ostvaruje saradnju sa partnerskim organizacijama u širem regionu, i tako uvodi međunarodni kontekst”.

Ponosni što su ponovo ispunili visoke kriterijume kvaliteta u nekoliko oblasti (posvećenost umetnosti, uključenost zajednice i međunarodni i globalni profil), organizatori Nušićijade raduju se što ostaju deo mreže evropskih festivala koji se izdvajaju po svom umetničkom kvalitetu, imaju uticaj na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou i predstavljaju širok spektar žanrova i aktivnosti svojoj publici.

  • EFFE nam je omogućio evropski renome, bolji uvid u trendove, kvalitetne sadržaje i uspešne modele. S druge strane, omogućio je da Nušićijada bude vidljivija ne samo za široku publiku, već i za umetnike, čije prijave primamo iz brojnih evropskih zemalja.“ – kaže Zorana Parezanović, predsednica UG KudeS koje zajedno sa Opštinom Ivanjicom, Turističkom organizacijom i Domom kulture Ivanjica organizuje Nušićijadu.

Značaj ovakvog priznanja veliki je i za Ivanjicu, upravo zato što je festival duboko utemeljen u zajednici.

  • „Jako je važno što smo uspeli da opravdamo stečeni ugled i ostanemo u EFFE zajednici, pokažemo da festival ima globalno priznati kvalitet ali da je duboko utemeljen u našoj zajednici. To je jedna od njegovih najvećih lepota i sigurno jedna od najvećih vrednosti. Kako se naša zajednica proširila, i čine je ne samo naši sugrađani već i svi naši saradnici, prijatelji i učesnici, želimo da im se zahvalimo što su Nušićijadu učinili baš ovakvim festivalom“, kaže Vera Jovanović, koordinatorka festivala Nušićijada.

Prvo okupljanje izvanrednih festivala, dobitnika EFFE priznanja, planirano je za 5. maj 2017. godine u Nemačkoj, kada će biti objavljene platforme koje će podržavati festivalsku mrežu, ali i saopšteno više detalja o daljim planovima inicijative i programa „Evropa za festivale, festivali za Evropu“.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *