Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Na teritoriji opštine Ivanjica danas ima jedanaest nepokretnih kulturnih dobara, registrovanih u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu. Varošica i njena okolina toliko su bogati prošlošću da predstavljaju muzej pod vedrim nebom. Strogi centar grada je jedno od dobara kao prostorna kulturno-istorijska celina, planina Javor ima status znamenitog mesta, dok su devet objekata spomenici kulture. U okviru njih, sedam lokaliteta su kulturna dobra po sebi, a četiri imaju status kulturnog dobra od velikog značaja.

IL-kameni-most Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Nepokretna kulturna dobra su zaštićena od strane države, ali obavezu da ih čuvamo, kao ostavštinu za budućnost, imamo pre svega mi koji ovde živimo.

Zapitajmo se koliko Ivanjičana zna da nabroji sva kulturna dobra. Koliko nas je otišlo da ih obiđe, koliko nas je duhovno radoznalo da sazna nešto o ovom blagu kulture i civilizacije?

OL-ivanjica-6002 Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Šira prostorno ambijentalna celina koncentrisana oko centra grada, a poznata kao „Stara čaršija“, za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja, proglašena je 1987. godine od strane Vlade SR Srbije.

IL-crkva-ivanjica Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Crkva „Svetih cara Konstantina i carice Jelene“ Ivanjica

IL-tehnicka-skola Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Tehnička škola Ivanjica

Strogi centar grada, odnosno njegova glavna ulica, zadržao je autentičan izgled polovine XIX veka. Većina objekata u njoj izgrađena je posle 1846. godine, nakon velikog požara koji je zahvatio varošicu na granici obrenovićevske Srbije i Turske i spalio je gotovo do temelja.

IL-han Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Kušića han

IL-hc-moravica Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Hidrocentrala „Moravica“.

U okviru ove šire ambijentalne celine, pod zaštitom su: zgrada bivšeg „hotela Spasović“ (hotel „City“), gvožđarska radnja Radojice Jeremića („Šah klub“), gostionica „Kod ruskog cara“ (kafana „Dubrava“), „Jeremića kuća“ (caffe De Gaulle“), „Kušića han“, crkva „Svetih cara Konstantina i carice Jelene“, zgrada Tehničke škole, Kameni most i stara hidrocentrala „Moravica“.

IL-hotel-spasovic Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Zgrada bivšeg „hotela Spasović“ (hotel „City“)

IL-bivsi-sah-klub Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Gvožđarska radnja Radojice Jeremića (bivši „Šah klub“)

IL-de-gaulle Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Jeremića kuća (Caffe ”De Gaulle”)

IL-dubrava Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Gostionica „Kod ruskog cara“ (kafana „Dubrava“)

Odluka o utvrđivanju spomen groblja sa spomenikom majoru Iliću na planini Javor, za nepokretno kulturno dobro (NKD), doneta je 18. juna 1997. godine od strane Vlade Republike Srbije.

IL-spomenik-majoru-ilicu Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Okolina Ivanjice prepoznatljiva je i po brojnim crkvama, koje same po sebi obogaćuju, oplemenjuju i obožuju.

IL-Manastir-Pridvorica-05 Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Manastir Pridvorica, odnosno crkva „Svetog Preobraženja“, za NKD proglašena je 10. jula 1954. godine od strane Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture Narodne Republike Srbije, dok je za NKD od izuzetnog i velikog značaja proglašena 1983. godine.

IL-manastir-kovilje-pre-renoviranja Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Manastir Kovilje, odnosno manastir „Svetih arhangela Gavrila i Mihaila, za NKD proglašen je 11. februara 1964. godine od strane Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, dok je za NKD od izuzetnog i velikog značaja proglašen 1987.

IL-crkva-brezova Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Crkva „Svetog Nikole“ u Brezovi, za NKD, od strane Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture proglašena je 17. marta 1967. godine, a za NKD od izuzetnog i velikog značaja 1983.

IL-crkva-dajici- Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Crkva „Svetog Preobraženja“ u Dajićima, za NKD proglašena je 17. oktobra 1997. godine od strane Vlade Republike Srbije.

IL-SV-Nilola-Kosovica Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Crkva „Svetog Nikole“ u Kosovici, za NKD proglašena je rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, od 11. februara 1974. godine.

IL-gracki-krst Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

„Grački krst“ u mestu Gradac na Goliji, za NKD proglašen je 22. maja 2001. godine, od strane Vlade Republike Srbije.

IL-Crkva-Ostatija Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Crkva „Svetih Kuzmana i Damjana“ u Ostatiji, za NKD je proglašena 27. novembra 1992. godine od strane Skupštine opštine Ivanjica.

IL-Kuca-Dragomira-Popovica Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Kuća Dragomira Popovića u Sveštici, u kojoj se rodio narodni heroj Milinko Kušić 1912., za NKD proglašena je 8. aprila 1950. godine od strane Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture NRS.

IL-Kuca-V-Marinkovica Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice

Kuća u Vionici, u kojoj se rodio, živeo i radio narodni heroj Venijamin Marinković, jedan od vođa narodno-oslobodilačkog ustanka tokom Drugog svetskog rata, za NKD proglašena je 7. maja 1985. godine od strane Skupštine opštine Ivanjica.

  • Vuk Stefanović Karadžić je znao da je „jezik hranitelj naroda“. Nije to samo jezik, to je kultura kao takva, kulturno-istorijski spomenici. I samo „dok oni žive, dokle ih ljubimo i poštujemo… umnožavamo i ukrašavamo, dotle živi i narod: može se među sobom razumjevati u umno sjedinjavati; ne preliva se u drugi, ne propada“.

Ako se potrudimo, neće propasti ni nepokretna kulturna dobra na teritoriji naše opštine. A i kako bi, kada se nalaze u okruženju najoduhovljenijeg stvaralaštva koje obavezuje: Studenica, Sv. Ahilije, Klisura, Žiča, Gradac, Stara i Nova Pavlica, Petrova crkva, Đurđevi stupovi, Sopoćani, Mileševa…

Izvor publikacija ” Nepokretna kulturna dobra na tlu Ivanjice“ (tekst Ilinka Ocokoljic)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *