Na Saboru samo trubači i među njima Brega

Pripreme za 57. Sabor trubača u Guči (9-13 avgust) u punom su jeku. Nema odstupanja od odluke da ove godine trubačka fešta protekne bez estradnih zvezda a za odjavni koncert u nedelju najavljen je nastup Gorana Bregovića i Bjelog dugmeta jer se uklapa u trubački ambijent. Planiran je i koncert ’’sto truba’’ što će biti svojevrsni spektakl za saboraše.

  • IL-sabor-jolovic-guca Na Saboru samo trubači i među njima BregaNa glavnoj bini neće biti ničega osim trube tako da se Bregovićev koncert sa Bjelim dugmetom koji je potpuno ’’trubački’’ uklapa u ambijent. U programskim sadržajima biće isključivo nastupi najboljih trubača koje Srbija ima iako organizator trpi neverovatan pritisak zbog ovakve odluke. Od ove godine uvedena su i nova pravila a među njima da majstor trube može biti onaj koji osvoji tri nagrade, s’tim što dve mora dodeliti stručni žiri. Omogučeno je  trubačima koji imaju 60 godina života, dve decenije nastupa na finalnim takmičenjima, da automatski dobiju Majstorsko pismo. Isto važi i za pedesetogodišnjake koji moraju imati i dve osvojene nagrade. Radi se na povećanju broja predtakmičarskih centara Očekujemo da će novine koje smo uveli dovesti više ljuditelja trube u Guči.-rekao je predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović.

IL-sabor-natasa-guca Na Saboru samo trubači i među njima BregaNataša Majstorović vd direktora Centra za kulturu u Guči najavila je da će na pozornici ispred ove kulturne ustanove biti tradicionalni sadržaji uz takmičenje pionirskih i omladinskih orkestara dok je glavna bina na stadionu predviđena za finanlno takmičenje seoniorkih orkestara i zvanje Majstora trube.

  • Posetioci Sabora trubača moći će da uživaju u koncertima najboljih izvođača među kojima su Dejan Petrović-Big Bend, Dejan Lazarević, Boban Marković, Ekrem Mamutović, Janko Jovanović, Marko Gligorijević, Saša Krstić, Bojan Ristić. Novina od ove godine je takmičenje solo trubača planirano za 10. avgust, gde će se nadmetati virtuozi na ovom instrumentu.-

IL-sabor-dolovic-guca Na Saboru samo trubači i među njima BregaPredsednik Izvršnog odbora Sabora trubača Milivoje Dolović rekao je da se i ove godine nastavlja sa ulaganjima u infrastrukturu.

  • U toku je asfaltiranje ulice Ive Andrića, privodi se kraju opremanje sportskog kompleksa, vip dela na stadionu, postavljaju se stolice, uređuju teniski tereni tako da će sve biti spremno za Sabor. Još jedna od novina ove godine je vraćanje šatri u crkvenu portu jer mnogo ljudi smatra da je to tradicionalni deo Sabora i da trubačka manifestacija gubi draž ako se ne ispoštuje autentičnost pomenutog ambijenta.

Predlog programa 57. Sabora trubača u GučiIL-logo-sabor Na Saboru samo trubači i među njima Brega

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *