Opština Ivanjica od juna zapošljava nove radnike

U Opštinskoj upravi opštine Ivanjica u ovom trenutku zaposlen je 61 radnik na neodređeno i 10 radnika na određeno vreme. Uz ove brojke treba dodati i troje postavljenih lica, dva pomoćnika predsednika opštine i načelnika uprave. Prema merilima i kriterijumima Ministarstva finansija, međutim, opština Ivanjica ima čak 52 radnika manje od predviđenog broja koji mogu biti zaposleni u upravi. Ukupan broj od 116 dobijen je na osnovu kriterijuma koji predviđa da na 1000 stanovnika jedinice lokalne samouprave koja ima do 50.000 žitelja, dolazi 9,5 službenika.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, nedavno je izjavila da je Ivanjica prva među pet opština u Srbiji koja je ispunila zakonske obaveze, sa brojem radnika koji je daleko ispod maksimalnog dozvoljenog broja.

Načelnica opštinske uprave Milanka Kolarević kaže da su bez obzira na nedostatak kadra u proteklom periodu, izvršeni svi poslovi i radni zadaci u skladu sa zakonom.

  • IL-Milanka_Kolarevic-milanko Opština Ivanjica od juna zapošljava nove radnikeOpština Ivanjica je sprovela objedinjenu proceduru, uvela e-upravu, u skladu sa novim zakonom o zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave donela novu odluku o organizaciji opštinske uprave, novu sistematizaciju, kadrovski plan i sa minimalnim brojem zaposlenih, među prvim opštinama u Srbiji izvršila popis objekata u procesu ozakonjenja“, rekla je za InfoLIGU načelnica Kolarević.

Ona kaže da su pojedini zaposleni, da bi sve obaveze bile izvršene na vreme, pored svojih redovnih poslova dobijali i druge koji nisu bili u njihovoj nadležnosti, i konačno najavljuje nova zapošljavanja u opštini.

  • Prema kadrovskom planu predviđeno je povećanje broja zaposlenih u upravi opštine Ivanjica, koje će naravno biti u saglasnostima koje daju Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Vlada Srbije. Međutim broj zaposlenih se može povećati samo za onoliko lica, za koliko ima sredstava u novčanoj masi za plate u lokalnom budžetu.

Kolarevićeva nije mogla potvrditi u ovom trenutku koliko će novih radnika biti primljeno u opštinsku upravu i na kojim radnim mestima, ali će se to prema najavama ministarke Brnabić znati u junu ove godine.

Načelnica je potvrdila da će biti primana lica sa visokom školskom spremom u skladu sa sistematizacijom, čime će se nivo visokoobrazovanih u opštinskoj upravi podići na preko 60 odsto.

Nezvanično saznajemo da će potrebe za novim radnicima biti u svih osam odeljenja, u skladu sa zahtevima procesa rada.

Iz Opštinske uprave opštine Ivanjica tokom prošle i pretprošle godine otišlo je čak 15 lica. Od tog broja, njih 8 je uzelo novčanu otpremninu, četvoro je otišlo u penziju, dvoje promenilo poslodavca, dok je jedan radnik preminuo.

Prema merilima i kriterijumima Ministarstva finansija i Vlade Srbije, opština Ivanjica u odnosu na broj stanovnika, u upravi, vrtićima, komunalnom preduzeću i svim ustanovama čiji je osnivač, može imati ukupno 352 radnika. Trenutno, JP „Komunalno“ zapošljava 91 radnika, Predškolska ustanova „Bajka“ 96, Dom kulture 14, gradska biblioteka „Svetislav Vulović“ 5, Opštinsko javno pravobranilaštvo 4, Turistička organizacija 3 i tri mesne zajednice po jednog radnika.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *