Sećanje na NATO agresiju

Povodom obeležavanja 18 godina od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, Srpski ratni veterani opštine Ivanjica, ovdašnji Dom kulture i Kancelarija za mlade, u petak 24. marta u Plavoj sali kulturnog centra od 18 časova, organizuju Akademiju pod nazivom “18 godina sećanja”.

Punih 11 nedelja trajali su danonoćni vazdušni udari na Srbiju i Crnu Goru. Na meti agresora bile su bolnice, fabrike, drumski i železnički mostovi, aerodromi, PTT i televizijski centri, radio televizijski predajnici, rezidencijalni objekti, ambasade, objekti MUP-a i vojske Jugoslavije ali i kolone naroda u zbegu i varoške četvrti širom zemlje gde ni blizu nije bilo vojnih objekata.

IL-bombardovanje-satelitske-stanice Sećanje na NATO agresiju

Ni područje opštine Ivanjica nije bilo pošteđeno. U nekoliko navrata, avionskim bombama i tomahawk raketama uništen je kompleks Zemaljskih satelitskih stanica Jugoslavija u Prilikama i vojni objekat veze na brdu Vrhovi iznad sela Osonica.

Za 78 dana ubijeno je najmanje 2.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi. Poginuo je 1.031 pripadnik vojske i srpske policije, a teže i lakše ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 dece. Ranjena su 5.173 vojnika i policajca a ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara.

Na Akademiji će govoriti predsednik Srpskih ratnih veterana Ivanjice, Nikola Milošević i predsednik Skupštine Srpskih ratnih veterana Miloš Ćirković, uz učešće Gradskog hora Ivanjice.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *