Prijave za stručnu praksu do 2.decembra

Deset opština sa jugoistoka i jugozapada Srbije će uz podršku Evropske unije (EU) i Vlade Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES, sprovesti projekte koji treba da doprinesu povećanju zapošljivosti ranjivih i teže zapošljivih grupa stanovništva kroz unapređenje njihovih znanja i veština. Lokalne samouprave i poslodavci koji su pokazali interesovanje za otvaranje novih radnih mesta će organizovati stručne prakse i obuke koje su kao aktivne mere zapošljavanja predviđene lokalnim akcionim planovima zapošljavanja.

  • Osim što će se smanjiti nezaposlenost u opštinama, posebno među ranjivom populacijom, Evropska unija i Vlada Švajcarske podrškom ovim projektima doprinose smanjenju nesklada između ponude i potražnje za kadrovima na lokalnim tržištima rada – rekao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES.

Očekuje se da će u narednih osam meseci tokom realizacije projekata, u deset programskih opština – Ivanjici, Aleksincu, Babušnici, Beloj Palanci, Doljevcu, Prijepolju, Prokuplju, Sjenici, Trgovištu i Vranju – 260 ljudi uspešno završiti različite vrste obuka u javnom i privatnom sektoru, a zatim da će najmanje 150 dobiti posao.

U skladu sa Nacionalnim planom zapošljavanja za 2016. godinu i potrebama lokalnog tržišta rada koje su lokalne samouprave prepoznale kao najneophodnije, podrška je usmerena na teže zapošljive grupe stanovništa, prvenstveno na mlade do 30 godina, osobe sa nižim nivoom obrazovanja, Rome, starije od 50 godina i dugoročno nezaposlene.

  • Opština Ivanjica je raspisala Javni poziv za realizaciju programa stručna praksa i on traje do 2. decembra. Nakon sprovođenja stručnih obuka za nezaposlena lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, indikator je da krajem 2018. godine tri lica budu uposlena na određeno vreme – rekla je Milka Kaplanović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Ivanjica.

Uslov za prijavu je najmanje četvorogodišnje visoko obrazovanje. Polaznici stručne prakse mesečno će u neto iznosu dobijati po 20.000 dinara, a biće im plaćeno obavezno pinzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje.

U ove svrhe, Evropski PROGRES je za Ivanjicu izdvojio 9.945,60 evra, dok je opština iz svog budžeta opredelila 305.899 dinara. Opština Ivanjica je u obavezi da tokom 2017. obezbedi i dodatnih 8.880 evra za polaganje stručnih ispita.

Bliže informacije o samom konkursu za nezaposlene i zahtevu za privrednike, mogu se dobiti na zvaničnom sajtu opštine Ivanjica.

Projekti za koje su donatori preko Evropskog PROGRESa opredelili skoro 100.000 evra, a lokalne samopurave obezbedile finansijsko učešće od 32.000 evra, ocenjeni su kao najbolji u pogledu održivosti, efektivnosti i isplativosti predloženih mera u okviru javnog poziva koji je bio otvoren od 17. avgusta do 22. septembra. Pravo učešća su imale lokalne samouprave koje su usvojile Lokalne akcione planove za zapošljavanje za 2016. godinu.

You may also like...

1 Response

  1. Dragan kaže:

    Gde da se prijavim? Šta mi treba da ponesem? Prase, jagnje, vinjak…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *