FLORIVINA GODIŠNJA PREZENTACIJA

U Ivanjici je tokom vikenda održana vrlo zapažena prezentacija preduzeća „Floriva“ iz Radaljeva o proizvodnji jagodastog voća, uz poseban fokus na aktuelnosti u proizvodnji maline za ovu sezonu. Veliki broj prisutnih poljoprivrednih proizvođača iz šireg regiona bio je u prilici da iz prve ruke, od stručnih predavača dobije prave informacije o sadnom materijalu, mineralnim đubrivima koja se koriste u prihrani biljaka, osiguranju zasada od snega i grada, navodnjavanju i zaštiti protivgradnim mrežama.

Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici preduzeća „Stefan“ iz Arilja, predstavivši tom prilikom svoj prodajni asortiman agromehanizacije, sa posebnim osvrtom na voćarski traktor „Antonio Carraro“ i njegove priključke, koji su dok je prezentacija trajala bili izloženi na gradskom trgu ispred kulturnog centra.

IL-aktuelnosti-proizvodnja-maline-2 FLORIVINA GODIŠNJA PREZENTACIJA

Vlasnik „Florive“ Zoran Radovanović tokom predavanja je govorio o važnosti pravilnog odabira sadnog materijala i samom sortimentu. Ova kuća poseduje sertifikate za proizvodnju bezvirusnih sadnica za nekoliko sorti voća, koje su juče i ponuđene proizvođačima. Radovanović je rekao da je to veoma važna prednost ali i pogodnost jer proizvođači samo uz sertifikovan sadni materijal od države mogu dobiti subvencije za podizanje novih kvalitetnih zasada. On je govorio i o tehnologiji pravilnog održavanja postojećih površina pod jagodastim voćem, pre svega pod malinom, uz naglasak na važnost provere kvaliteta zemljišta svakog proleća, kroz analize u institutima opremljenim za te namene.

IL-aktuelnosti-proizvodnja-maline-3 FLORIVINA GODIŠNJA PREZENTACIJA

  • „Osvrnuli smo se i na organsku proizvodnju maline, koja će biti delimično budućnost u proizvodnji ovog voća, ne samo kod nas već i u svetu. Ali to je proizvodnja za ozbiljne proizvođače, koji žele da ispoštuju sva pravila i od toga stvore prihod. Organska malina ima siguran plasman i to po 40 – 60 odsto većim cenama od konvencionalnog načina proizvodnje.”

Peta tradicionalna godišnja prezentacija porodičnog preduzeća „Floriva“, okupila je preko 150 proizvođača i svake godine beleži porast njihovog broja. To dovoljno govori o kredibilitetu ove kuće koji je postigla, stvarajući sa poljoprivrednicima partnerski odnos.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *