Predstavljen prednacrt infrastrukturnih koridora na Goliji

U Ivanjici je održana prezentacija materijala za rani javni uvid Plana detaljne regulacije koridora infrastrukture na području Prostornog plana Parka prirode Golija. Pored predstavnika obrađivača „Arhiplana“ iz Aranđelovca, čelnih ljudi ivanjičke opštine i velikog broja građana, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije.Opšti cilj Plana detaljne regulacije je stvaranje uslova za izgradnju infastrukturnih koridora: „turističkog puta“, vodovodne i kanalizacione mreže i elektroenergetske infrastrukture, čime bi se obezbedilo podizanje ekološkog kapaciteta i očuvanje prirodnih, predeonih i pejzažnih vrednosti prostora, povećala privlačnost regiona za investiranje, odnosno razvoja turizma i realizacija planiranih turističkih lokaliteta u Parku prirode. Obuhvat plana zahvata delove 49 katastarskih opština, pet lokalnih samouprava koje se teritorijalno prostiru na Goliju.

IL-prezentacija-golija2 Predstavljen prednacrt infrastrukturnih koridora na Goliji

Plan detaljne regulacije predviđa izgradnju „turističkog puta“, čime bi se ovaj prostor stavio u mnogo bolju saobraćajnu poziciju, a time podigla atraktivnost za ostale investicije u turistički vrednosni lanac Golije. Turistički put koji prati obodne delove Odvraćenice i unutrašnjost teritorije ovog lokaliteta biće dug ukupno 117 kilometara, dok će se on na ivanjičkoj teritoriji protezati na 78.

IL-trase-turistickog-puta-golija Predstavljen prednacrt infrastrukturnih koridora na Goliji

Prisutni na prezentaciji, zatražili su da se kroz doradu plana u narednom periodu posebno obrati pažnja na izostanak trase turističkog puta koja treba da krene iz Devića, usput povezujući naseljena mesta do same Odvraćenice. Prema prezentovanom prvom nacrtu, turistički put kroz unutrašnjost budućeg zimskog centra, iz pravca Ivanjice polazi iz Golijske Reke, pa trasom preko KO Gradac i KO Brusnik stiže u srce rizorta.

U okviru vodovodne infrastrukture, plan razrađuje izgradnju vodosnabdevanja iz 13 pravaca svih pet opština i gradova na ovoj planini, ukupne dužine od 200 kilometara. Na području opštine Ivanjica to su sistemi „Crna reka“, „Vučak“ i „Kolešnica“, dužine oko 100 kilometara.

IL-prezentacija-golija Predstavljen prednacrt infrastrukturnih koridora na GolijiPlanirana kanalizaciona infrastruktura biće duga 236 kilometara u okviru 14 sistema. Njihova dužina na ivanjičkom delu planine duga je 125 kilometara, a predviđeni sistemi su: „Vrhovi – Odvraćenica“, „Kumanica“, „Vučak“, Bele Vode – Dajići“, „Golijska reka“, „Devići“, „Pridvorica“ i „Ostatija“.

Koridori planirane elektroenergetske infrastrukture takođe razrađuju detaljne trase pružanja dalekovoda, koji ukupno dostižu oko 145 kilometara dužine. Iz pravca Ivanjice koridor polazi iz Crnjeva, pa preko Kumanice stiže do važnih tačaka na Goliji gde se planira izgradnja 12 trafostanica.

IL-elektorenergetski-koridor-998x1024 Predstavljen prednacrt infrastrukturnih koridora na Goliji

  • IL-Dragana-Biga Predstavljen prednacrt infrastrukturnih koridora na Goliji„Plan detaljne regulacije radi se istovremeno za pet lokalnih samouprava i razrađuje ukupno 700 kilometara koridora. Najveći deo njih su na teritoriji Ivanjice, pošto 50 odsto Parka prirode Golija pripada ovoj opštini. Tema plana je da se ukupni sadržaji na ovoj planini bolje saobraćajno povežu međusobno i sa okruženjem i da se adekvatno komunalno opremi prostor turističkih lokaliteta, ali i budućih sadržaja na Goliji kao što je ski centar. Ovo je tehnički plan čija je osnovna svrha da se sutra mogu izdati odgovarajuće dozvole, izvrši eksproprijacija kada je putna infrastruktura u pitanju, i da bi se moglo krenuti u fazu projektovanja tehničke dokumentacije. Sledeći korak je priprema Nacrta PDR-a, a rok je tri meseca. Nakon toga sledi stručna kontrola komisija za planove iz svih 5 gradova i opština, a od polovine juna bi trebao biti 30 dana na zvaničnom javnom uvidu. Tada treba da se čuju komentari i sugestije kako bi se poboljšalo plansko rešenje ovog dokumenta“, rekla je za portal InfoLIGA Dragana Biga, odgovorni urbanista ispred obrađivača plana.

Planski osnov za izradu Plana detaljne regulacije koridora infrastrukture na području opštine Ivanjica su: Prostorni plan opštine, Generalni projekat „Turistički put Golija“; Generalni projekat sa prethodnom studijom izvodljivosti za vodovodnu i kanalizacionu mrežu za turističku oblast Parka prirode Golija; Generalni projekat sa studijom predizvodljivosti za mrežu za snabdevanje električnom energijom za Park prirode Golija; Prostorni plan područja posebne namene Golija; Plan generalne regulacije turističke celine Bele Vode – Dajići u sklopu planinskog rizorta Golija, sa detaljnom regulacijom zone vikend naselja; PGR turističke celine Vrhovi – Odvraćenica u sklopu planinskog rizorta Golija, sa detaljnom regulacijom zone dela Odvraćenice ispod vrha Kula; PDR turističke celine Golijska reka u sklopu planinskog rizorta Golija; Plan detaljne regulacije za naseljeno mesto Devići i Nacrt Plana detaljne regulacije ski centra Golija na teritoriji opštine Ivanjica.

IL-prezentacija-golija3 Predstavljen prednacrt infrastrukturnih koridora na Goliji

Plana detaljne regulacije koridora infrastrukture deo je skupa projekata koji uključuju Studiju izvodljivosti, pripremu Modela za upravljanje Golijom i aktivnosti koje treba da doprinesu unapređenju znanja o upravljanju destinacijama. Izradu pomenute planske dokumentacije sa 195.000 evra, finansira Evropski PROGRES iz sredstava koja su obezbedili Evropska unija i vlade Švajcarske i Srbije. Oni se razvijaju u partnerstvu sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, opštinama Ivanjica, Raška i Sjenica i gradovima Kraljevo i Novi Pazar.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *