Gradski park stecište delikvencije

Maloletni, ivanjički huligani, ne prestaju da tokom vikenda, u kasnim satima, demoliraju sve što im se nađe pod rukom, najčešće u  gradskom parku. Na meti su im teške betonske kante za smeće, lampioni duž staze za šetnju, klupe, ograde, stakla i fasada na objektu javnog wc-a, mobilijar u delu parka namenjen najmlađima… Neretko sve što se može podići i slomiti, završi u koritu reke Moravice. I gotovo po pravilu, nered i haos prave jedni te isti, pijani, bahati, nevaspitani…

Ovde nije kraj njihovoj bestijalnosti. Od ulaza u javni wc koji je iz neobjašnjivih razloga zatvoren, napravili su nužnik, a isti je slučaj i sa Spomenikom revolucije, platoom ispod zgrade opštine…

IL-delikventi-park-javni-wc Gradski park stecište delikvencije

Gradski park je omiljeno mesto mladeži sklonoj alkoholu, a neretko se na travnjacima i stazama mogu zateći prazne flaše i još što šta, pa se običnom čoveku kosa digne na glavi kad u subotnje ili nedeljno jutro prošeta najlepšim delom grada.

Na tim istim površinama igraju se deca.

Stanovnici koji žive u kućama na obodu parka svedoci su neverovatnih scena koje se odvijaju pred njihovim očima. Teška pijanstva, padovi, povraćanje, uništavanje imovine, tuče, nemoralno ponašanje…

Imamo pregršt pitanja koja javno postavljamo društvu u celini, porodicama, prosveti, nadležnima koji sprovode zakone. Ko vaspitava ovakve delikvente kojima ništa nije sveto? Znaju li roditelji gde su im maloletna deca u 3 sata ujutru? Je li  država jača od njihovog destruktivnog ponašanja? Rade li svi  posao za koji su plaćeni? Ima li privilegovanih? Je li nas sve skupa stid, od ovoga što nam se pred sopstvenim očima događa? Može li se zaustaviti divljanje prestupnika, ili su nečija deca nedodirljiva?

Nažalost na većina ovih pitanja već duže vreme je bez odgovora…

IL-delikventi-park-kanta2 Gradski park stecište delikvencije

Sa druge strane treba istaći da je veliki broj te omladine lepo vaspitan, ali mora se javno skrenuti pažnja na šačicu nevaspitanih, bahatih i bezobraznih. Njihovo ponašanje počinje da postaje uzor generacijama koje tek stasavaju, pa postoji opasnost da se sve otme kontroli, kažu gotovo u glas Ivanjičani koji ovu pošast više ne mogu da trpe.

 • Ne možete da zamislite šta se noću dešava u gradskom parku. Često ne možemo da spavamo od buke i ludila koje prevazilazi svaku meru. Na naše oči svuda naokolo su nužnici, razbijena stakla, polomljen parkovski mobilijar. Nema u njima ni stida ni srama. Oni ovakvim ponašanjem ubijaju ovaj grad. Gde je policija, gde su inspekcije – očajni su  stanovnici najužeg centra Ivanjice.

Ni jednog opravdanja za ovakvo ponašanje nema i ne sme ga biti. Ni ekonomska kriza, ni nezaposlenost, ni nedovoljno vremena za vaspitanje dece. Ne važi ni tvrdnja prosvete da su im pred zakonom vezane ruke. Ni odgovori policije da su to samo izolovani slučajevi. Jesu, to je tačno. Sprečite ih onda, jer je više dosta čekanja na savest. Izgleda da neće proraditi.

You may also like...

6 Responses

 1. Ipe kaže:

  Kao prvo ovo nisu maloletni Ivanjicki, vec maloletne seljacine koje su pre par godina sisle u grad i ne snalaze se. Njihovi ocevi su verovatno oni koji auta parkiraju na travnjaku ispod hotela, kod paviljona, iza Invalida. Gledao sam par puta njihova izivljavanja dok se nocu kasno vracaju glavnom ulicom. Jednom cak i ulazak u moje dvoriste i pokusaj da se tu svasta radi. Dakle ovde nista drugo nije potrebno osim da se postuje zakon. Dakle zatajili su oni koji ga sprovode. Lepo prvog uhvate i onda mu pripisu da plati i sto jeste i sto nije. Dok nevaspitani roditelji ne pocnu iz svog dzepa da placaju hirove svoje jos nevaspitanije dece ovo se ne moze regulisati.

 2. Ana kaže:

  Treba da se uvede danonocna patrola,a nisu problem samo huligani vec i bahati vozaci a ima ih koji voze kola i po parku. A u ulici V Marinkovic treba postaviti lezece policajce da tim istim bahatim vozacima ova ulica vise ne sluzi kao pista za trkanje

 3. Vladimir kaže:

  Bilo je vreme da neko pokrene ovu pricu. Ako i sada ostanu nemi i nista ne ucine po tom pitanju, dakle ako se nastavi orgijanje po parku svakog vikenda do iznemoglosti, Bogami ćemo morati radikalnije da nastupamo…
  NE ŽMURITE-nemojte dozvoliti da nam seljana urinira po gradu

 4. Sramota! kaže:

  Ako ovu vest sada čitaju odgovorni za ovaj haos, verovatno su ponosni na sebe. Problem dolazi iz njihovih porodica, odnosno iz nezainteresovanosti roditelja za uticaj na formiranje ličnosti svoje dece. Uvek može biti izuzetaka, ali smatram da su roditelji, u većini slučajeva, najviše odgovorni za to u kakve ljude odrastaju njihova deca. Opštinska vlast u saradnji sa policijom mora urgentno da reaguje, jer ovakve stvari urušavaju ugled i izgled opštine. Mislim da je bolje da policija uradi svoj posao, nego da se neko od ozlojeđenih građana dovede u iskušenje da reaguje na svoju ruku. Kamere ili patrola u parku su dobra rešenja, ali mora da postoji volja vlasti, da bi se ovakve stvari zaustavile.

 5. kamere pa po dzepu x5 kaže:

  Svaka cast na inicijativi za resenje problema koji traje godinama. Pre par godina je formiran drvored na obali ispod setalista I neko je zasao i prelamao stabla. Mnoge bi trebalo nauciti I kako se sedi na klupi, koji je deo za noge a koji za…Posto od blata ne moze da se sedne na klupu.
  Smatram da bi u parku trebalo malo I saditi drvece I zbunje a ne samo seci jer se park u odnosu na pre 15-ak godina pretvara u livadu.

 6. Očajni građanin kaže:

  Ja stvarno ne znam dokle više konstantno se ponavljaju isti incidenti prosečno bar svaki vikend kada im temperatura valjda dozvoli, a policije nigde pa zar ne mogu 1 jedinu patrolu postaviti u gradskom parku samo kao upozorenje… Molimo da policija postavi 1 patrolu u parku ispod Hotela čisto da se parkiiraju od 11h-04h.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *