Uskoro kazne za nesavesno lepljenje plakata i nalepnica

Još nije ni počela predizborna kampanja a nesavesni aktivisti plakate i nalpnice već lepe svuda, bez pardona, na spomenike, turistička obeležja, znakove, fasade…  Opštinska administracija u Ivanjici nikada nije donela Odluku o oglašavanju, kojom bi se preciznije regulisalo, gde jeste, a gde nije dozvoljeno lepljenje plakata, pogotovo tokom predizbornih kampanja. Samim tim nema ni kaznene politike koja bi trebala da spreči ruženje grada, jer plakati neretko i posle izbora mesecima ostaju na mestima gde im svakako nije mesto. Ovo isto važi i za ostale vrste oglašavanja kojima se najavljuju javni skupovi, prodaja nekretnina, oglasi za razne usluge…

To ohrabruje gotovo sve, da ne haju previše gde će zalepiti ili okačiti poster političara, svog predizbornog programa, plakate za koncert, izdavanje stanova, davanje privatnih časova i slično. Tako se se oni mogu naći na fasadama zgrada, banderama i stubovima javne rasvete, drveću, trafostanicama, napuštenim objektima, saobraćajnim znakovima, izlozima prodavnica. Ovakvo bahato ponašanje i postupci iritiraju građane ali i goste koji u ovaj grad dođu.

IL-tabla-planinari Uskoro kazne za nesavesno lepljenje plakata i nalepnica

Iako predizborna predsednička kampanja još nije počela, nedavno je u strogom centru grada zalepljen pamflet sa imenom političara preko karte koja pokazuje jedinu obeleženu pešačku stazu, koja turiste iz centra grada vodi do vrha Teprč.

  • IL-Aco-Markovic Uskoro kazne za nesavesno lepljenje plakata i nalepnicaOgorčen sam postupkom. Toliko je nevaspitano i neljudski, bez obzira na to čiji je aktivista u pitanju. Molim sve koji lepe plakate da se ubuduće uzdrže od njihovog postavljanja tamo gde im padne na pamet. Pored toga što se uništavaju ili skrnave skupi bilbordi i druga mesta, postupci iritiraju građane ali i turiste kojima pokazujemo našu nekulturu, rekao je za portal InfoLIGA Aleksandar Marković, predsednik Planinarskog društva „Golija“.

Propis koji preciznije reguliše ovu oblast na državnom nivou je Zakon o komunalnim delatnostima, međutim svaka lokalna samouprava u Srbiji na osnovu njega bi trebala doneti Odluku o oglašavanju, kojom bi se preciznije odredila mesta gde se mogu lepiti plakati i ostali propagandni materijal. To podrazumeva i kaznenu politiku, ali i određivanje činioca koji će se baviti njihovim uklanjanjem.

  • IL-Branko-Raicevic Uskoro kazne za nesavesno lepljenje plakata i nalepnicaOpština Ivanjica nema ovakvu odluku još uvek. Ne postoji ni institucija koja bi uklanjala plakate kojih stvarno ima na mestima gde ne smeju biti, pogotovo u vreme predizbornih kampanja. To nas međutim ne sprečava da takve stvari sankcionišemo, ali tada moramo imati prijavu i određeni dokaz o počiniocima prekršaja. U gradu postoji više oglasnih tabli koje su prvobitno bile namenjene za takve vrste objava, međutim građani na njih kače umrlice. Obzirom da od skoro vodim ovaj resor, potrudićemo se da u što skorije vreme pripremimo odluku koja će regulisati ovu oblast u potpunosti – rekao je Branko Raičević, komunalni inspektor opštine Ivanjica.

No, bez obzira na odluke koje bi svakako znatno popravile situaciju i grad poštedele ružnih plakata svuda naokolo, savest i svest svih nas ponaosob je ipak na prvom mestu.

You may also like...

1 Response

  1. cica kaže:

    Posto Raicevicu od skora vodis ovaj resor, koji si vodio do sada?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *