Pobednici Festivala srpske izvorne pesme u Prilikama

U Prilikama je 17.avgusta održan 18.Festival izvorne srpske pesme u okviru manifestacije „Preobraženje 2021“.

Festival je okupio 45 pevačkih grupa iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Krajine u znak očuvanja tradicije, izvornog narodnog stvaralaštvo i kulturološkog identiteta Srbije.

Za titulu najboljih takmičilo se 18 ženskih i 27 muških grupa. Nastup grupa pratio je i ocenjivao žiri od tri člana: dr Mirjana Zakić, redovni profesor na Katedri za etnomuzikologiju FMU u Beogradu, dr Sanja Ranković vanredni profesor  na Katedri za etnomuzikologiju FMU u Beogradu i magista Zdravko Ranisavljević. Članovi žirija u školi u Prilikama  održali su i predavanje učesnicima manifestacije, na temu, „Srpsko tradicionalno pevanje i njegova uloga u očuvanju kulturnog identiteta“, a učesnici festivala mogli su pogledati i izložbu narodnih nošnji.

IL-Prilike-2021 Pobednici Festivala srpske izvorne pesme u Prilikama

Po oceni stručnog žirija, prvo mesto i pehar u ženskoj konkurenciji osvojile „Bele rade“ iz Ivanjice sa pesmom „Oj oblače nemoj na kopače“, a u muškoj „Jabuka“ iz Prijepolja sa pesmom „Dođi mala livadom i ladom “. Drugo mesto i pehar u ženskoj konkurenciji pripalo je grupi „Raspevane domaćice “ iz Prilika, dok u muškoj konkurenciji drugo mesto pripada  pevačkoj grupi „Hoćevina“ iz Pljevalja. Pehar za treće mesto u ženskoj konkurenciji pripada „Baniji“ iz Beograda a u muškoj „Dučalovcima“ iz Dučalovića.

U kategoriji pevanja iz svog kraja pehar pripada ženskoj grupi „Jakljanke“ iz Bajine Bašte i  muškoj grupi „Omorika“ iz Ivanjice.

Najbolji ženski solista je Mila Kolarević iz grupe „Breza“ iz Ivanjice a muški, Boško Janković iz grupe „Srpski Božur“ iz Ribaševine.

Po oceni vođa grupa, najbolja ženska grupa je „Zvuci Kadinjače“ iz Bajine Bašte a muška „Srpska šajkača“ iz Puhova.

Najstariji učesnik festivala je Kosa Nikolić koja ima 85 godina iz grupe Jakljanke  a najmlađa je Lana Kuprešanin sa 13 godina iz grupe „Etna“ iz Apatina.  Specijalne diplome za očuvanje tradicije i izvornog pevanja pripale su grupi „Đerdan“ iz Ivanjice, grupi „Drina“ iz Nove Pazove i grupi „Etna“ iz Apatina.

IL-Preobrazenje-Prilike-2021 Pobednici Festivala srpske izvorne pesme u Prilikama

Festival je počeo okupljanjem i prijavljivanjem učesnika u OŠ „Sreten Lazarević“, dočekom gostiju starim srpskim običajem uz pogaču i so, kafu i rakiju, zatim je usledilo izvlačenje rednih brojeva nastupa grupa, dizanje festivalske zastave uz himnu festivala „Šta to radiš Maro“ i zajedničko kolo. Svečani defile svih učesnika programa u narodnim nošnjama i sa transparentima od škole do centra Prilika, kao lepši deo festivala  i revija narodnih nošnji, izazvao je veliko oduševljenje prisutnih  posetilaca.Zajednički ručak za učesnike festivala obavljen je uz blagoslov sveštenstva i posnu trpezu, jer se festival održava u dane posta povodom hrišćanskog praznika, Preobraženja Gospodnjeg.

IL-Prilke-dva-Preobrazenje-2021 Pobednici Festivala srpske izvorne pesme u Prilikama

U 15 časova počeo je takmičarski deo festivala, pesmom dobrodošlice KUD-a „Prilički Kiseljak“ a festival je u ime lokalne samouprave, zvanično otvorio predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović. U revijalnom delu publika je uživala uz estradnu zvezdu narodne muzike, Radišu Uroševića i trubački orkestar Željka Stefanovića i Aleksandra Petronijevića iz Arilja.

Organizatori manifestacije su : MZ Prilike, KUD „Prilički Kiseljak“, OŠ „Sreten Lazarević“ Prilike, Dom kulture Ivanjica, Turistička organizacija Ivanjica i Udruženje izvornih pevačkih grupa „Stari Vlah“ Ivanjica. Generalni pokrovitelji: opština Ivanjica i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *