Žene matice lideri društva

Nakon sprovedenog javnog poziva za odabir žena koje će biti podržane kroz nabavku košnica i rojeva pčela, u cilju započinjanja sopstvenog biznisa, komisija imenovana od strane predsednika opštine Ivanjica, napravila je rang listu kandidatkinja koje su ušle u uži krug.

IL-zene-matice-3 Žene matice lideri društva

Projekat „Žena i matica – lideri društva“, finansiran je od strane Evropske unije, Vlade Švajcarske i Vlade Republike Srbije preko programa Evropski PROGRES, a realizuje ga i sufinansira opština Ivanjica.

Na javni poziv je pristigla 41 prijava, dok su u najuži izbor ušle 23 kandidatkinje iz ruralnih područja ove opštine. One su bile u obavezi da pohađaju obuku u trajanju od tri dana, na temu „Pčelarstvo za početnike“. Obuci je prisustvovala i Verica Peterović, diplomirani inženjer poljoprivrede iz Kušića.

  • IL-zene-matice-verica-peterovic Žene matice lideri društva

    Verica Peterović

    Dugi niz godina bavim se proizvodnjom maline i kupine, ali i kozarstvom, a sada želim da se oprobam i u pčelarstvu. Odavno želim da proizvodim med, ali nisam imala sredstava da nabavim košnice. Zato sam se i prijavila za ovu proizvodnju, prvo za sebe i muža, decu i rodbinu koja mi mnogo pomaže, a onda i za dalji plasman. Živimo na 1000 metara nadmorske visine i da bismo preživeli moramo se baviti sa više poslova. Ako sve krene kako treba planiram da širim proizvodnju i da smanjim broj koza koje uzgajam. Apelujem i na mlade koji imaju uslova, da počnu da se bave pčelarstvom, jer je evidentno da donosi profit.

IL-zene-matice-4 Žene matice lideri društva

Obuka je realizovana uz učešće stručnog predavača iz oblasti pčelarstva, u okviru koje su se kandidatkinje pored teorijskog dela, i na praktičan način upoznale sa proizvodnjom meda i drugih pčelinjih proizvoda. Tim povodom posetile su porodičnu proizvodnju Zorana Leposavića iz Šuma, člana Udruženja pčelara iz Ivanjice, koji im je preneo sopstvena iskustva.

  • IL-zene-matice-zoran-leposavic Žene matice lideri društva

    Zoran Leposavić

    Bavim se pčelarstvom već 30 godina. Sada imamo preko 400 društava, na šest lokacija i profesionalno se porodično samo time bavimo. Sami proizvodimo košnice, imamo sopstveni kamion za transport, dva kontejnera i hladnjaču za čuvanje saća. Prosek godišnje proizvodnje je između 15 i 20 tona, a sav med na veliko u burićima od 300 kilograma izvozimo u Italiju. Iako je posao prilično težak, jer zahteva često seljenje pčela po čitavoj Srbiji zbog paše, od njega može lepo da se zaradi“, rekao je za portal InfoLIGA Zoran Leposavić, najveći proizvođač meda u ivanjičkoj opštini.

IL-zene-matice-4obuka Žene matice lideri društva

Tokom jučerašnjeg dana obavljeno je i testiranje kroz koje je utvrđeno znanje stečeno tokom obuke. Komisija će uzimajući u obizir sve uslove predviđene konkursom, izvršiti konačni odabir 15 kandidatkinja kojima će biti dodeljeno po 10 razrojenih košnica pčela.

IL-zene-matice-2-1 Žene matice lideri društva

Sanja Bošković iz Osonice, odlučila je da započne biznis a ovaj projekat obezbedio joj je odličnu polaznu osnovu.

-Nisam ni sanjala da ću jednog dana započeti biznis sa pčelama. Međutim, ovo je stvarno odlično, dobili smo košnice i stručno predavanje nakon koga možemo ozbljno da razvijamo posao.Mislim da je sam projekat veoma značajan jer podstiče žene sa seoskog područja da samostalno razvijaju posao i obezbeđuju egzistenciju. -rekla je Sanja i dodala da već za godinu, dve, očekuje utrostručen broj košnica i ozbiljan biznis sa pčelama.

-Veoma su nam važna ta, takozvana, evropska iskustva koje nam prenose kroz ovaj i slične projekte. Sasvim novi način uključivanja žena iz ruralnih sredina u poslove koji im obezbeđuju ekonomsku nezavisnost, samim tim i mnogo bolji položaj u društvu.-zaključila je Boškovićeva.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *