Po 4.000 dinara za najugroženije učenike

Centar za socijalni rad opštine Ivanjica odlučio je da sa po 4.000 dinara pomogne 61-og učenika ivanjičkih škola, iz najugroženijih porodica.

Povod za ovakav gest je 20. novembar, Svetski dan dece, koji se obeležava kako bi se skrenula pažnja javnosti na obavezi društva prema deci, aktuelne probleme sa kojima se suočavaju, kao i činjenicu da više od 30% dece u Srbiji živi na granici siromaštva, a da je preko 34% njih koji žive samo sa jednim roditeljem izloženo siromaštvu.

Najugroženije porodice sa decom, prema navodima ovdašnjeg Centra za socijalni rad, su i do sada bile obuhvaćene različitim vidovima materijalne podrške, ali su smatrajući da škole imaju najbolji uvid u materijalnu situaciju učenika, uputili zahtev svim osnovnim školama sa područja opštine Ivanjica, kojim je traženo da dostave podatke za učenike kojima bi po proceni razrednih starešina i stručnih službi škola, bila neophodna materijalna podrška.

Dve gradske i sedam škola iz seoskih naselja, predložile su 121 učenika.

  • removic Po 4.000 dinara za najugroženije učenikeCentar za socijalni rad je po sprovedenom postupku, a u skladu sa Odlukom o ostvarivanju usluga i materijalne podrške u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti opštine Ivanjica, priznao pravo na jednokratnu novčanu pomoć za nabavku odeće ili obuće u iznosu od po 4.000 dinara za 61-og predloženog učenika. Iznos od 244.000 dinara obezbeđen je iz budžeta opštine, a planiramo da se isplata priznatih prava realizuje od 20. decembra do kraja ove godine”, rekao je za portal InfoLIGA vršilac dužnosti direktora ove ustanove, Novak Remović

Remović kaže da mu je žao što u ovom trenutku nemaju novca i za preostalih 60 učenika sa spiska, ali je obećao da će u narednom periodu za njih biti izdvojena dodatna sredstva.

Tokom novembra i decembra meseca ova ustanova je postupajući po zahtevima korisnika, a u skladu sa zakonom, donela 167 rešenja kojima je priznato pravo na jednokratnu pomoć, za šta je iz budžeta opštine Ivanjica izdvojeno gotovo  1.154.000. dinara.

V.d. direktora Centra za socijalni rad Novak Remović, kaže da ova ustanova ima izuzetnu saradnju i podršku lokalne samouprave u rešavanju problema, posebno od predsednika Zorana Lazovića i njegovih najbližih saradnika. Pored te saradnje, Centar po prirodi posla usko sarađuje i sa policijom, javnim tužilaštvom, sudovima, Crvenim krstom, Domom zdravlja, Dečijim vrtićem, osnovnim i srednjim školama, PIO fondom, društvima i udruženjima koja se bave decom ometenom u razvoju, Kancelarijom za mlade i drugima.

U toku novembra  i decembra, na inicijativu Centra za socijalni rad, realizovani su zajednički sastanci sa Osnovnim sudom, Osnovnim javnim tužilaštvom i Policijskom stanicom iz Ivanjice, u cilju unapređenja saradnje u predmetima porodično-pravne zaštite korisnika, nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

„Imamo puno posla, puno korisnika, pokušavamo da rešimo sve probleme koji su pred nama, da na sve moguće načine izađemo u susret svima. Zadovoljan sam sa svojim saradnicima sa kojima radim i sa službama sa kojima je povezan Centar”, zaključuje Remović.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *