Odstrelio šakala na brdu iznad Ivanjice

U okolini Ivanjice, na brdu Mucina voda, lovac Vlatko Bešević odstrelio je šakala. Kaže i sam je iznenađen jer je prvi put da se šakal pojavio na ovom prostoru i to veoma blizu domaćinstava. Ove životinje ne napadaju ljude ali su im na meti pernate životinje, mladunčad domaćih životinja, zečevi, manji psi, koje bez  problema mogu savladati. Opasni su jer često budu prenosioci zaraznih bolesti, neretko besnila.

  • Išao sam u lov sa kolegama i kada su se psi oglasili pomislio sam da gone licisu pa sam krenuo na mesto gde ona obično izbija. Namestio sam se i čekao. Na pamet mi nije palo da ću odstreliti  šakala, pa toga ovde kod nas nikada nije bilo. Međutim, eto, dogodilo se da je umesto lisice istrčao šakal. Ne znamo ima li ih još. Pretpostavljamo da je bežeći od pasa ili nečega  što ga je teralo, došao na našu teritoriju.– kaže Vlatko.

Poznato je da šakali napadaju domaće životinje, naročito kokoške, patke, ćurke, mladunčad prasadi, jagnjiće i slično pa se meštani pribojavaju da se ne pojave u čoporima što bi dovelo do ogromnih problema.

  • Ovde ljudi uzgajaju sitniju stoku. Od toga živimo i strahujemo da se ne pomami neki vuk ili lija da nam ih zakolju, a sad čujemo eto ima i šakala. Nije nam svejedno i lično mi se ne dopada što se pojavio u ovom kraju. Starosedelac  sam pa koliko pamtim šakala nije bilo. Doduše pre par godina komšinica videla mečku u njivi, tako da više ništa nije nemoguće.-kaže deda Miro iz Ivanjice.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *