U Ivanjici održana sednica Moravičkog upravnog okruga

Dvadesetprva sednica Saveta Moravičkog upravnog okruga održana je danas u Ivanjici. Bilo je reči o radu Štabova za vanredne situacije (okružnog, gradskog i opštinskih), sa posebnim akcentom na popunjenosti, formiranju, opremanju i obuci jedinica civilne zaštite.

Prisutni  su se osvrnuli na stanje, spremnost i pripreme subjekata za nailazeću zimsku sezonu 2016/2017. godine na teritoriji Moravičkog upravnog okruga. Teme razgovora bile su i  popunjenost, opremljenosti i obučenosti specijalizovanih jedinica civilne zaštite koje obrazuje Odeljenje za vanredne situacije u Čačku kao i obučenosti štabova za vanredne situacije, privrednih društava i drugih lica od značaja za zaštitu i spasavanje. Razmatrao se  sistem unapređenja funkcionisanja protivgradne zaštite, prečišćavanja otpadnih voda, kao i o buduća trasa autoputa i uslovljeni rokovi za ozakonjenje objekata.

Predsednik opštine Ivanjica, domaćin ovog sastanka, Zoran Lazović , rekao je da su današnji razgovori bili konstruktivni, usmereni na unapređenje saradnje čitavog okruga. U tom smislu se moraju češće organizovati kako bi zajedničkim snagama  podspešili razvoj regiona , samim tim i lokalnih samouprava, ali i preventivno delovali u datim situacijama.

  • IL-Lazovic-Zoran U Ivanjici održana sednica Moravičkog upravnog okruga

    Zoran Lazović

    Ivanjica ima jasan cilj razvoja u budućem periodu, već smo realizovali nekoliko veoma značajnih  investicija a u planu  je i par kapitalnih. Otvoreni smo za saradnju i gradimo politiku na dobrim odnosima i zajedničkim stavovima. Kada je reč o današnjoj sednici Moravičkog okruga , rekao bih da smo doneli veoma važne zaključke od značaja za celokupan razvoj ovog kraja i bolji sistem funkcionisanja oblasti od vitalnog značaja za zajednicu.

O samim zaključcima sastanka govorio je načelnik Moravičkog okruga, Slobodan Jolović.

  • IL-Jolovic-Slobodan U Ivanjici održana sednica Moravičkog upravnog okruga

    Slobodan Jolović

    Jednoglasno smo zaključili da ubuduće više pažnje mora biti usmereno ka osposobljavanju jedinica opšte namene imajući u vidu da dosadašnje angažovanje vojske i žandarmerije u nekim situacijama  nije opravdano. U tom smislu gradonačelnik i predsednici opštine opredeliće određena sredstva za narednu godinu da bi počeli postepeno obučavanje i opremanje jedinica civilne zaštite. Verujem da ćemo u prva tri meseca naredne godine  staviti u funkciju sektor za delovanje u određenim situacijama. Posebno je dobra vest da je Vlada RS opredelila 330 miliona dinara za izgradnju bedema u Lučanima što je  od velikog značaja kada je reč o problemima sa poplavama.

U razgovoru koji se ticao  ozakonjenja objekata na području  Moravičkog okruga ustanovili smo da do sada ima 92 hiljade predmeta po kojima će postupati nadležne službe u naredne tri godine. Rok za ozakonjenje jeste istekao ali kako te poslove nisu dovršile sve lokalne samouprave, ostavili smo im mogućnost da to učine najkasnije do kraja januara. Plan je da se ti predmeti reše u naredne tri godine.

Posebno smo se osvrnuli na sistem protivgradne zaštite, zaključeno je da se on mora podići na najviši mogući  nivo. Pre svega, preporučeno je lokalnim samoupravama da obezbede , u skladu sa mogućnostima, sredstva za nabavku raketa da  bi svaka protivgradna stanica imala između 10 i 15 za dejstvovanje.

Ne skrivam nezadovoljstvo pristupom nekih predsednika i gradonačelnika opština u rešavanju problema otpadnih voda. Način na koji se to radi kod nas  je deplasiran i prevaziđen, moramo se ugledati na  Austriju, Nemačku i druge razvijene zemlje. Recimo, jedan dvomilionski grad poput Beča ima u centru grada i fabriku za prečišćavanje otpadnih voda i spalionicu. Spaljivanjem komunalnog otpada proizvodi električnu energiju za 1 400 000 stanovnika. Moramo našu svest razvijati u tom pravcu. – zaključio je Jolović.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *