Napokon spas od grada za malinare

U Ivanjici će biti postavljena najsavremenija hidrometeorološka stanica , od velikog značaja za žitelje čitavog regiona, posebno poljoprivrednike, koji su trpeli ogromne štete u naletima gradonosnih oblaka kao i od drugih vremenskih nepogoda.  Zahvaljujući ovoj stanici sistemi odbrane ubuduće će moći  blagovremeno da deluju i spreče posledice. Finska ambasada za ovaj projekat  donirala je  35 000 evra.

IL-HMstanica Napokon spas od grada za malinare

Po rečima čelnika ivanjičke lokalne samouprave u perspektivi je i instaliranje digitalne protivgradne zaštite a tada će ova stanica imati stopostotni učinak. Međutim, njeno preventivno dejstvo, odmah nakon postovaljanja, biće od ogromnog značaja za poljoprivrednike i voćare ovog kraja.

Podsećamo, malinari su proteklih godina trpeli nezapamćene štete od grada, olujnog vetra i prevremenog snega. Samo u majskom naletu gradonosnog oblaka na teritoriji Ivanjice šteta u malinjacima bila je preko 10 miliona evra. Zahvaljujući savremenoj hidrometeorološkoj stanici na vreme će biti locirani ‘’opasni oblaci’’ pa će moći da se preduzmu potrebne mere zaštite.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *