Za 45 minuta baka Nadežda ostala bez svega

Nadežda Milutinović (72)  iz ivanjičkog sela Devići ostala je sinoć za 45 minuta bez kuće i svega u njoj. Vatra joj je, kaže u suzama, progutala čitav život. Ostalo je samo zgarište mukotrpnog života u kojem su njen suprug i ona danonoćno radili da bi sagradili  dom.

IL-izgorela-kuca-devici3 Za 45 minuta baka Nadežda ostala bez svega

Htela sam da izgorim zajedno sa kućom, neka me da nestanem i ne gledam propast, nisam mogla da podnesem to što se događa. Čitav život smo se mučili, stvarali, gradili i da za čas ostanem bukvalno bez ičega. Komšije me izvokuše, a lakše bi mi bilo da nisu. Gde ću ja sad? U ovim godinama da krenem od nule? Ne mogu, a sve je izgorelo, ni čarape nisam uspela da obujem.-plače nesreća žena u neverici šta je snašlo u poznim godinama.

Za sve je kriva loša struja, priča Nadežda. Tog dana nisu imali električnu energiju  nekoliko sati, kada je uspostavljeno snabdevanje, seća se ona, sijalica je tako jako blještala da je osvetljavala skoro dve prostorije.

IL-izgorela-kuca-devici-natalija Za 45 minuta baka Nadežda ostala bez svega

Nadežda Milutinović

Bilo mi je čudno, nikada ranije nije struja bila tako jaka, ali šta ja znam, računam možda je Elektrodistribucija iz Raške nešto danas radila, pa poboljšali snbdevanje. Stavila sam vodu za kafu na šporet i sela da sačekam. Odjednom je nešto tako jako puklo u špajzu, pomislih da je neki trupac niz livadu zaleteo  u kuću. Otvorila sam vrata a plamen je suknuo na mene, iz motora od frižidera bukvalno je izbijala vatra na sve strane. Potrčala sam, izvukla iz dozne mašinu, šporet i televizor i pokušala da se popenjem kako bih odvila glavne osigurače jer se  plamen  širio neverovatnom brzinom. Medjutim, onako pod stresom, padnem sa stolice na beton. Baš u  tom trenutku stigoše rodbina i komšije. Ušli smo, pokušali da gasimo ali uhvatilo lamperiju i spasa nije bilo. Ljudi, pa to je gorelo kao da je neko posuo sa 50 litara benzina.-priča ova nesrećana žena.

Ostala je bez svega, kuće, svih stvari, penzije koju je baš tog dana primila, garderobe, dokumenata…. Komšije su joj pozajmile čarape i opanke da ne bi u noći ostala bosa.Sa kućom je izgorelo i oko 100 kilograma usoljenog mesa koje je bilo spremno za sušenje i 50 kilograma masti.

IL-izgorela-kuca-devici2 Za 45 minuta baka Nadežda ostala bez svega

Vatrogasno spasilačka jedinica iz Ivanjice sa dva vozila rekordno brzo stigla je u udaljeno selo. Uspeli su samo da lokalizuju požar da se ne bi proširio na okolne pomoćne objekte u kojima Nadežda ima nešto kokošaka, prethodno je tu držala i svinje. Šteta je velika, ali u ovom trenutku najveći problem je  smeštaja za baku Nadeždu koja je trošnog zdravlja.

Prema rečima Miloja Munjića, člana Saveta Mesne zajednice Devići, upućen je poziv tamošnjoj osnovnoj školi, koja u svom dvorištu ima praznu vikendicu, da se Nadeždi privremeno ustupi na korišćenje do rešenja trajnog smeštaja.

Munjić je potvrdio da će  Mesna zajednica i građani Devića ovih dana organizovati akciju prikupljanja pomoći u novcu, ogrevu i građevinskom materijalu, kako bi starici započeli gradnju novog doma. Zahtev za pomoć biće upućena i ivanjičkoj opštini.

Svi humani ljudi sredstva mogu donirati na račun Čačanske banke:155-3400180629954-41

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *