Tradicionalna srpska lepinja osvojila Evropu – proglašena za jedno od najboljih peciva (VIDEO)

Tradicionalna srpska lepinja dospela je u samo društvo najpoznatijih evropskih hlebova – francuskog bageta i italijanske fokače i prepoznata je  kao jedno od deset najboljih peciva na Starom kontinentu.  Šta zapravo čini ovaj jednostavan proizvod, koji se pravi od svega nekoliko sastojaka – brašna, vode, soli i kvasca – tako neodoljivim? Odgovor je dala Marina Ocokoljić, dobitnica brojnih priznanja za domaći hleb, lepinje i pite.

Ona objašnjava da na kvalitet srpske lepinje itekako utiču karakteristike žitarica koje se uzgajaju na ovom podneblju.

Dok bela pogača ima viši glikemijski indeks i više kalorija, integralna varijanta znatno je zdravija i preporučuje se češće na trpezi.

IL-srpska-lepinja-2 Tradicionalna srpska lepinja osvojila Evropu – proglašena za jedno od najboljih peciva (VIDEO)

Lepinja, međutim, neretko sadrži dodatke koji je pretvaraju u kompletan obrok – pa nije samo pecivo, već i prava mala gozba.

Ova titula među evropskim hlebovima potvrđuje da je domaća tradicija i te kako vredna pažnje i da naši proizvodi mogu stajati uz rame svetski poznatim specijalitetima.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *