Hodočasnici u humanom pohodu kroz naš kraj

Hodočasnici, njih petorica, krenuli su na put od 14 dana ka Manastiru u Župi Nikšićkoj, da bi prikupili što više novca za završne radove oslikavanja fresaka.

Hodočašće su započeli u sredu, 7. avgusta, na Liturgijskom sabranju u manastiru Velika Remeta, a nakon toga pešačili su do Iriga, Rume, Šabca i Valjeva.

– Izašli smo iz Užica tako da smo, za sada, prepešačili više od 40 kilometara – rekao je juče u telefonskom razgovoru za „Dnevnik” jedan od hodočasnika, Davorin Tukelić.

Nakon toga, kako nam je objasnio, planiraju da prepešače put od Zlatibora, Kokinog Brda, Nove Varoši, Prijepolja, Jabuke, Pljevlja i Šavnika, kako bi došli do konačne destinacije – Manastira Svetog Luke.

IL-Hodocasnici-dva Hodočasnici u humanom pohodu kroz naš kraj

– Jesmo umorni, ali sve to izdržavamo – ističe Davorin Tukelić. – Ustajemo rano, oko pet ili pola šest ujutru, a sve zavisi od toga kolike su vrućine. Zatim, šetamo do nekih 12 časova ili pola jedan, a onda pravimo pauzu do pola pet. Nakon toga, ponovo počinjemo pešačenje.

Manastir je, po narodnom predanju, podigla ćerka Stefana Nemanjića, a unuka Vukana, daleke 1253. godine. Od toga doba pa do danas on je duhovni centar naroda u tom kraju. Građen, rušen, pa ponovo građen, uspeo je da odoli svim nedaćama koje su ga pratile kroz istoriju.

Dobrovoljni novčani prilozi se mogu uplatiti na žiro račun: 200-2723110114033-21 (Banka poštanska štedionica), primalac je Eparhija budimljansko-nikšićka, a svrha doznake za freskopis Manastira Župa.

Izvor DNEVNIK

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *