Osmi sabor „Svete trojice“ u Pridvorici okupio brojne pevačke grupe i čuvare tradicije

U organizaciji Doma kulture Ivanjica, izvorne pevačke grupe „Klekovički žubor“, Mesne zajednice Pridvorica, i Udruženja izvornih pevačkih grupa „Stari Vlah“ a pod pokroviteljstvom opštine Ivanjica u Pridvorici je održan osmi sabor „Svete Trojice“.

viber_slika_2024-06-27_22-11-46-770 Osmi sabor  „Svete trojice“ u Pridvorici okupio brojne pevačke grupe i čuvare tradicije

Pridvorica se na treće Trojice orila od izvorne srpske pesme, a njeni meštani i posetioci iz okolnih mesta uživali su u nastupu zdravičara, instrumentalista i 15 izvornih pevačkih grupa iz Ivanjice, Brekokova, Dragačeva, Lunovog sela i Kraljeva, koje su još jednom pokazale kako se čuvaju tradicionalne vrednosti na ovim prostorima. Nekada se okolnim selima razlegala čobanska pesma i okupljala mlade, a danas ta ista pesma prenošena s kolena na koleno opstaje zahvaljujući izvornim pevačkim grupama koje čuvaju izvornost srpske pesme i kulturološki identitet Srbije.

viber_slika_2024-06-27_22-11-00-903 Osmi sabor  „Svete trojice“ u Pridvorici okupio brojne pevačke grupe i čuvare tradicije

Posle bogosluženja u manastiru Preobraženja gospodnjeg koji je nastao u 12.veku kada i manastir Studenica, saboraši su uživali u bogatom kulturno-umetnučkom programu. Kao dobri domaćini izvorna grupa „Klekovički žubor“ pesmom o Pridvorici poželela je dobrodošlicu svim posetiocima manifestacije.

Sa željom da ova manifestacija postane tradicionalna i da se svake godine na Treće Trojice okupljamo u Pridvorici napustismo ovo malo mesto bogato prirodnim lepotama i kulturnim spomenikom iz doba Neamnjića.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *