Na Palibačkom groblju izlomljeno na desetine spomenika (VIDEO)

Ivanjica – Jak olujni vetar koji je sinoć zahvatio područje ivanjičke opštine izazvao je ogromnu štetu na Palibačkom groblju u Ivanjici. Pod naletom vetra stari hrast  je pao i izlomio na desetine spomenika a nezvanično šteta je blizu 15 000 evra.

Iako je ovaj  stari hrast bio u jako lošem stanju, nalazio se pod zaštitom države i  nadležni za održavanje groblja nisu dobili odobrenje za njegovu seču. Hrast je inače bio u starom delu gorblju, kojim upravljaju mesna zajednica i crkvena opština, dok takozvani novi deo groblja, koje održava Javno komunalno preduzeće Ivanjica, nije pretrpelo štete.

-Bilo je baš jezivo. Vetar je savijao grane do zemlje a onda se samo začulo lomljenje….Hrast je pao na spomenike i od težine ih izlomio, neki su potpuno uništeni. -kaže jedan od očevidaca ovog nemilog događaja.

il-spomenik Na Palibačkom groblju izlomljeno na desetine spomenika (VIDEO)

Naime  prema legendi srpska vojska se iz boja na Kosovu povlačila preko ovog područja, a na mestu koje je poznato kao Palibrčki grob carica Milica  je formirala prihvatnu bolnicu kako bi lečila ranjenike. Kada je njen brat Boško Jugović izdahnuo, sahranjen je na mestu gde je danas sagrađena crkva, a veruje se da je carica Milica u čast devetorice braće tu posadila devet hrastova.

 

il-spomenik1 Na Palibačkom groblju izlomljeno na desetine spomenika (VIDEO)

 

il-spomenik2 Na Palibačkom groblju izlomljeno na desetine spomenika (VIDEO)

 

il-spomenik3 Na Palibačkom groblju izlomljeno na desetine spomenika (VIDEO)

 

 

il-spomenik4 Na Palibačkom groblju izlomljeno na desetine spomenika (VIDEO)

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *