Neguju tradiciju i poštuju različitosti-Učenici Osnovnih škola iz Prilika i Novog Pazara zajedno održali javni čas (VIDEO)

Učenici Osnovne škole „Halifa bin Zaida Al Nahjan“ iz Novog Pazar danas su gostovali u Ivanjici, gde su sa domaćinima, Osnovnom školom „Sreten Lazarević“ iz Prilika održali javni čas pod nazivom „Tradicionalna trpeza kod Srba i Bošnjaka“. Naime, ovo je drugi javni čas koji učenici dve škole zajedno organizuju sa ciljem da se podstiče negovanje tradicije, uz poštovanje različitosti i uvažavanje kulture drugih naroda.

Prema rečima profesorke srpskog jezika i književnosti Verice Kostić, učenici OŠ „Sreten Lazarević“ pokazali su veliko interesovanje za ovakav tip časa i pristupili su istraživačkom radu sa dosta entuzijazma. Kroz dramski tekst, pesmu i prezentaciju učenici iz Novog Pazara prikazali su svoje običaje vezane za proslavu Ramazana.

il-novi-pazar Neguju tradiciju i poštuju različitosti-Učenici Osnovnih škola iz Prilika i Novog Pazara zajedno održali javni čas (VIDEO)

Prikupljajući autentične priče terensko-istraživačkim radom u ivanjičkom kraju u okviru projekta „Raskovnik“ učenici Osnovne škole „Sreten Lazarević“ izdvojili su najzanimljivije običaje vezane za slavu, slavsku trpezu i druge praznike.

il-prilike Neguju tradiciju i poštuju različitosti-Učenici Osnovnih škola iz Prilika i Novog Pazara zajedno održali javni čas (VIDEO)

Ovakva vrsta javnog časa važan je pokazatelj inovativnosti u nastavi, a učenici iz Prilika i Novog Pazara pokazali su da razlike ne moraju da razdvajaju ljude, već da povezuju i bogate znanja i prijateljstva.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *