Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku održan internacionalni masterklas iz fizike

Pod pokroviteljstvom evropske organizacije za nuklearna istraživanja, poznatije po akronimu CERN i međunarodne grupe za promociju nauke, na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku je u petak 22. marta održan međunarodni masterklas iz fizike kome je prisustvovalo oko 40 učenika završnih razreda srednjih škola iz Čačka i regiona.

Jelena Jovićević, sa Instituta za fiziku iz Beograda, je istakla da je ideja ovog programa da se učenicima pruži prilika da dođu na lokalne institucije i upoznaju se sa istraživanjima u CERN-u, postanu fizičari na jedan dan i vide na koji način se otkrivaju misterije svemira i materije, kako se analiziraju podaci sa eksperimenata u CERN-u i da na jedan jednostavan način imaju prilike da učestvuju u analizi naučnih podataka.

Internacionalni masterklas iz fizike se u Srbiji organizuje od 2009. godine na naučnim  institucijama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. U članstvu CERN-a su 23 države, a ta organizacija ima ugovore o saradnji sa 38 država. U Srbiji je prisutna 20 godina.

IL-FTN-Cacak-CERN-2 Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku održan internacionalni masterklas iz fizike

Fakultet tehničkih nauka u Čačku je dobro opremljen za organizaciju događaja ovakve vrste koji se ove godine prvi put realizuje i u našem gradu. Prof. dr Nebojša Mitrović, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju, je rekao da su učenici u prvom delu dana imali prilike da slušaju predavanja, a drugi deo je bio posvećen simuliranju analize podataka u CERN-u. Prema zvaničnim podacima organizatora, najveći broj učesnika ovog događaja u Srbiji je ove godine bio prisutan upravo na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku.

Ovaj obrazovno-istraživački program je istog dana realizovan u preko 60 zemalja sveta, a u promociju fizike je bilo uključeno oko 13 hiljada učenika srednjih škola i studenata koji su im pomagali i iskusno ih usmeravali pri izvođenju vežbi.

Mladi učesnici događaja, već zainteresovani za fiziku, imali su priliku da prošire svoja znanja. Naglasili da su se prijavili jer ih je zaintrigirala fizika elementarnih čestica. Smatraju da je događaj dobra prilika za grad i mlade da steknu nova znanja i iskustva i tako se približe velikim institutima. Selekcija učesnika je izvršena na osnovu njihovih rezultata na takmičenjima i učešća u raznim projektima vezanim za fiziku.

IL-FTN-Ccacak-CERN Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku održan internacionalni masterklas iz fizike

Po završetku oficijalnog dela uspešnog dana, učenici su se, baš kao što se radi u CERN-u, konektovali video linkom sa drugim institucijama širom sveta i diskutovali svoje kombinovane podatke.

Nakon toga je dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Danijela Milošević dodelila sertifikate, čestitala svim učenicima na uspešnom pohađanju ovog prestižnog programa i aktivnom učešću u izuzetno važnom naučnom događaju i istakla da je uverena da će mnogi od prisutnih nastaviti da se uspešno bave naučnim radom iz oblasti fizike.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *