Sve što treba da znate o solarnim panelima- isplativost, cena i način ugradnje (VIDEO)

S obzirom na to da su cene električnih energenata u konstantnom porastu i da zagađenje premašuje granice tolerancije, mnogi ljudi teže prelasku na korišćenje obnovljivih izvora energije. Sve veću popularnost stiču mini termoelektrane odnosno solarni paneli, čija ugradnja u domaćinstva zavisi od dosta faktora- cene ugradnje, nejasnoće oko papirologije i načina na koji funkcionišu. Prema rečima Miomira Ječmenice ugradnja solarnih panela isplativa je jedino ako energiju koju proizvedete ste u stanju i da potrošite, jer viškovi električne energije ostaju u sistemu i elektroprivreda nema obavezu da ih refundira.

Prateći politiku Vlade Republike Srbije odnosno Ministarstva rudarstva i energetike, opština Ivanjica subvencioniše ugradnju solarnih panela, pa građani mogu lakše i jeftinije preći na sistem solarne proizvodnje. Takođe, opština Ivanjica uključila se i u projekat Balkan solar roofs u okviru kog će izvršiti promociju ugradnje solarnih elektrana za domaćinstva.

il-solarni-paneli1 Sve što treba da znate o solarnim panelima- isplativost, cena i način ugradnje (VIDEO)

Pre ugradnje solarnih panela jako je bitno izabrati licencirane izvođače radova, a svi zainteresovani trebalo bi da se infromišu na sajtu Elektroprivrede Srbije gde postoji  Ureda o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača.

Korisni linkovi:

Uredba o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača

Vodič za izgradnju solarnih elektrana na porodičnim kućama

Solarni kalkulator

 

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *