Novi konkurs za dodelu sredstava za kupovinu kuća na selu

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je poziv za tri programa čiji je cilj unapređenje demografske slike u ruralnim krajevima. Od danas mladi, koji žele da žive i rade na selu, mogu da konkurišu za bespovratnih 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za kupovinu seoske kuće sa okućnicom. Druga dva konkursa tiču se kupovine minibusa za prevoz seoskog stanovništva – za organizaciju manifestacije “Miholjski susreti sela” i za njih mogu da se prijave lokalne samouprave do 22. februara.

Država je za oživljavanje sela opredelila 670 miliona dinara. Pola milijarde za seoske kuće. Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je poziv za tri programa čiji je cilj unapređenje demografske slike u ruralnim krajevima.

U prethodna dva ciklusa interesovanje je bilo veliko a od danas mladi koji žele da žive i rade na selu, mogu da konkurišu za bespovratnih 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Ovo je treći ciklus dodele sredstava za kupovinu praznih seoskih kuća. Za dve i po godine useljeno je 2.650 praznih kuća.

Pravo imaju mlađi od 45 godina. Sami pronalaze kuću u selu koje sami odaberu a potom se obraćaju se lokalnoj samoupravi na kojoj se kuća nalazi. Sa njihovim službenicima završavaju papirologiju. Prijava traje do 1. novembra, odnosno do utroška sredstava.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a,  da je to lepa vest za građane Srbije, za one mlađe od 45 godina.

Iskustvo mi pokazuje da nisu u pitanju ljudi od 45, nego da su gotovo svi mlađi od 30 godina. Konkurs startuje danas, sredstva su odvojena, prijave čekamo”, rekao je Krkobabić. Reč je o 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, sami biraju gde će kupiti svoju seosku kuću.

Sve prepušteno mladim ljudima

Ministar Krkobabić kaže da je program interesantan zato što je sve prepušteno mladim ljudima.

“Idu Srbijom, gledaju, znaju da im je zavičaj, slušaju komšijske priče, bace pogled preko plota, vide praznu komšijsku kuću, a on je stešnjen sa babom, dedom, ocem i majkom, a nije recimo još oženjen. Neka nađe tu kuću u komšiluku, nastaviće da radi zemlju, na matičnom imanju, tehnički to sve završe, opština je tu“, napominje Krkobabić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo, Vlada Srbije, lokalna samouprava i ti mladi ljudi su dobitna kombinacija.

Širom Srbije, slobodno neka idu, neka traže, pronalaze i neka malo pogledaju iskustva ovih ljudi koji su već dobili. Ide ta priča Srbijom, širi se, broj pregleda je ogroman“, poručio je Krkobabić.

Najveće interesovanje za Vojvodinu, što i ne čudi, budući da je tamo seoska infrastruktura najrazvijenija.

IL-Seoski-turizam-Ivanjica- Novi konkurs za dodelu sredstava za kupovinu kuća na selu

RTS/InfoLIGA

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *