Svečana akademija obeležila početak Nušićijade (VIDEO)

Ivanjički festival kulture, komedije, smeha, zabave počeo je večeras Svečanom akademijom u okviru koje su obeležena dva jubileja- 155 godina od prve čitaonice u Ivanjici i 100 godina od prvog izvođenja predstave “Sumnjivo lice”. Prisutnima se prvo obratio predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović, koji je iskoristio priliku da pozove nušićevce da naredna tri dana uživaju u varoši i bogatom program koji su organizatori pripremili. Ivanjica je jedno od retkih mesta u untrašnjosti Srbije u kojoj je davne 1868. godine, tačnije 30. decembra, osnovana knjižnica i čitaonica. Prva čitaonica postala je stecište gde se čitaju novine i razmenjuju novosti van varoši, a danas biblioteka broji preko 60 000 knjiga.

Povodom velikog jubileja dodeljena su i priznanja zaslužnim pojedincima, odnosno bibliotekarima koji su svojim nesebičnim zalaganjem širili čitalačku kulturu.

Nagrađeni su:

Mirjana Čakarević rođena je 1947. godine u Ivanjici gde je završila osnovnu i srednju školu, Filološki fakultet smera za srpsko-hrvatski jezik i književnost završila je u Beogradu. Od 1976. godine radila je u biblioteci kao upravnik iste. Od 2001. do 2003. godine vršila je dužnost VD direktora biblioteke Svetislav Vulović. U toku njenog mandata, 1984. godine, biblioteka je dobila Surepovu nagradu. 2005. godine napustila nas je tiho i dostojanstveno kao što je i živela.

Slavica Petrović rođena je 1946. godine. 1968. godine završila je učiteljsku školu, a 1980. pedagošku akademiju. Do 1972. radila je kao učitelj u Starom selu, da bi te iste godine prešla u biblioteku koja je bila u sastavu Doma kulture. Radni vek završila je u biblioteci 2000-te godine, a svojim nesebičnim zalaganjem doprinela je da biblioteka danas bude ustanova za ponos našim sugrađanima.

Mirjana Vidić rođena je 1969. godine, a 1991. završila je srednju školu u Užicu i stekla zvanje organizator programa kulturnih aktivnosti. Od 2003. godine radila je u biblioteci na mestu knjižničara. Svojim zalaganjem i radom mnogo je doprinela napretku biblioteke. Nažalost prerano nas je napustila 2006 godine.

Emilijan Protić rođen je 1940. godine u Pridvorici. Srednju bibliotekarsku školu i filozofski fakultet, grupa Jugoslovenska i opšta književnost završio je u Beogradu. Publicističkim radom bavi se od 1994. godine kada je objavio monografiju „Svetlost na brežuljku“, povodom 120 godina škole u Prilikama. Do sada je objavio 11 knjiga posvećenih jubilejima među kojima posebno mesto zauzimaju „Ivanjički akademici“ i „Znameniti Moravičani“. Svojim radom doprineo je da biblioteka bude prepoznatljiva i kao izdavač.

Ljiljana Petrović rođena je 1957. godine u Ivanjici, gde je završila osnovnu i srednju školu, a kasnije i fakultet organizacionih nauka u Beogradu. U biblioteci je radila kao viši knjižničar od 2000-te do 2023. godine kada odlazi u penziju. Svojim radom doprinela je modernizaciji biblioteke, bila je neumoran organizator svih dešavanja u ovoj ustanovi i u pravom smislu njen zaštitni znak.

Gordana Spasović rođena je 1951. godine u Beogradu. U Ivanjicu dolazi 1978. godine kao profesionalni igrač ansambla Kolo. Najpre počinje da radi u Domu kulture gde decu podučava folkloru i nacionalnoj tradiciji. U biblioteci je počela da radi kao knjižničar 1991. godine i na tom mestu ostala je sve do 2001. kada je otišla u penziju. Za svoj rad dobila je i plaketu povodom Dana opštine.

Svetislava Beba Ršumović rođena je 1939. godine u Ivanjici. Počela je da radi u osnovnoj školi „Major Ilić“ u Kušićima, gde je bila do 1964. godine, kada prelazi u biblioteku. Ostatak svog radnog veka provela je u ovoj ustanovi, sve do 1999. kada odlazi u penziju. Pamtimo je kao predanog bibliotekara i nekoga ko je svojim radom doprineo da knjige budu dostupne u svim školama na teritoriji ivanjičke teritorije.

IL-svecana-akademija1 Svečana akademija obeležila početak Nušićijade (VIDEO)

Festival Nušićijada slavi lik i delo Branislava Nušića, a ove godine simbolično obeležava i 100-godišnjicu od prvog izvođenja predstave ’’Sumnjivo lice’ .

Nakon svečane akademije Nušićevci su imali priliku da pogledaju predstavu “Vlast” Amaterskog pozorišta Ivanjica.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *