Ivanjičanin napisao Vodič za neupućene Čačane

Upravo je iz štampe izašla knjiga neobičnog naslova Vodič za neupućene Čačane i podnaslova Čačanske ulice i bulevari. Autor je rođeni Ivanjičanin Svetislav Lj. Marković (1962), doktor tehničkih nauka i profesor Fakulteta tehničkih nauka u Čačku. Marković je objavio je oko 260 naučnih i stručnih radova iz oblasti mašinstva i više od 80 iz drugih oblasti i oko 120 publicističkih radova. Kao autor i koautor potpisuje više od 60 knjiga, među kojima i 23 monografije. Moravički kraj mu je omiljena tema, o kome je objavio pet izdanja Turističkog vodiča kroz ivanjički kraj (tri na srpskom i dva na engleskom, 2006, 2007, 2011. i 2012), bibliografiju Javorskog rata (1996), dve manje knjige Golijska jezera – dar prirode na krovu Zapadne Srbije (2015) i Moravička premošćavanja (2016), jedan je od autora zbornika Rezervat biosfere Golija – Studenica: Park prirode Golija (2021), kao i autor sedam kapitalnih monografija: Stanovništvo Moravičkog Starog Vlaha (izdala SANU, 2002), Porodica u belim mantilima – tvorci „Ivanjičkog zdravstvenog čuda“: doktori Božo i Draga Spasović i njihovi naslednici (2017), Sto osamdeset godina osnovne škole u Ivanjici 1836–2016 (2017), Više od smeha – pola veka ivanjičkog festivala humora, smeha i zabave (2017), Ivanjička Gimnazija 1920–2020 (2020), Škola među rekama (2022) i Svetionici znanja oko Mučnja (dve knjige, 2022). Četiri njegove satirične priče (Večito nepodoban, Bolonja na tunguzijski način, Vođe to ne mož’ da bidne, Nemušti kazivač) nagrađene su na konkursima za najbolju satiričnu priču na Nušićijadama 2011, 2012, 2014. i 2018. godine.

U knjizi Vodič za neupućene Čačane dati su podaci za oko 520 čačanskih ulica: o tome gde se nalaze, od kada nose sadašnje ime, kada su menjale naziv, kao i biografije ličnosti po kojima su nazvane. Posebnu vrednost knjizi daju mape uz svaku ulicu, po kojima je lako odrediti njihov položaj u odnosu na centar grada, bolnicu ili kružni tok u Ljubiću (rampu). Pored manje ili više značajnih ličnosti, čačanske ulice nose imena geografskih pojmova i istorijskih događaja. Ostalo je još i dvadesetak ulica označenih brojem. Knjiga je štampana u punom koloru sa tvrdim povezom na više od 430 stranice teksta. Istraživanje za ovu knjigu trajalo je više od deset godina. Izdavač je Regionalni centar za talente Čačak. Za zaista impresivan izgled knjige najveće zasluge imaju tehnički urednici Borislav Samočeta i Đorđe Nikolić, kao i štampar Dragan Luković.

IL-Vodic-za-neupucene-Cacane Ivanjičanin napisao Vodič za neupućene Čačane

Profesor dr Svetislav Marković objašnjava značaj ovog izdanja koje treba da ima svaki grad.

Profesore, ima li Ivanjičana čije ime nose čačanske ulice?

I pored toga što su mnogobrojni Ivanjičani živeli ili sada žive u Čačku nema našeg zemljaka koji je zaslužio da njegovo ime stoji na početku neke čačanske ulice. Naravno, ako tu ne računamo vojvodu Petra Bojovića i Hadži Prodana Gligorijevića, koji su kraći deo svog života proveli u ivanjičkom kraju. Ipak, u Čačku postoji Javorska ulica, baš kao i u našoj varoši. Treba reći da se Ulica kneza Miloša, jedna od najvažnijih čačanskih saobraćajnica, pre davanja imena (1893. godine) zvala Ivanjički sokak.

Da li Ivanjica zaslužuje jednu ovakvu knjigu?

Mislim da svaki grad treba da ima knjigu u kojoj će biti prikazane njegove ulice i ličnosti i pojmovi po kojima one nose naziv. Ja bih bio najsrećniji da i moja Ivanjica dobije takvu publikaciju. Ovo posebno ističem jer sam ubeđen da najznačajniji Ivanjičani nemaju „svoje“ ulice u svom zavičaju.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *