Krov od maćanske ploče doživotnog je veka, ali sve je manje majstora tog zanata (VIDEO)

Ivanjica – Gotovo da nema krova u selu Maće kod Ivanjice, koji nije pokriven maćanskom pločom. Ovaj kamen se godinama eksploatisao u majdanima Zapadne Srbije, a posebno u ovom ivanjičkom selu, po kom je kamen i dobio ime.

Kvalitet i struktura maćanske ploče, kao i specifičan oblik  doveli do toga da se, uz vešte majstore, ova sirovina održi vekovima. Zato nije čudo u ivanjičkim selima videti dotrajale kuće sa sivo- plavim krovovima koji kao da su novi.

IL-Marko-Markovic-selo-Mace- Krov od maćanske ploče doživotnog je veka, ali sve je manje majstora tog zanata (VIDEO)

Postavljanje ovih kamenih krovova nekada je bio unosan posao i prenosio se sa kolena na koleno, a jedan od retkih koji i danas čuva ovaj stari zanat je Marko Marković upravo iz sela Maće.

Pokrivanje krovova maćanskom pločom zahteva posebne veštine, a majstor Marko ističe da se jačina i brzina udara pri otvaranju rupa za eksere mora prezicno odrediti, jer u suprotnom ploča puca.

IL-Macanska-ploca-1 Krov od maćanske ploče doživotnog je veka, ali sve je manje majstora tog zanata (VIDEO)

IL-Sinpeks-txt-600x100-banner- Krov od maćanske ploče doživotnog je veka, ali sve je manje majstora tog zanata (VIDEO)

Upotreba ovog kamena značajno je opala usled pojave savremenih građevinskih materijala. Ali zbog svog kvaliteta, dugotrajnosti i lepote za Markove vešte ruke  nađe se još po koji krov.

Na predlog Opštine Ivanjica i Turstičke organizacije grada izrada i upotreba maćanskih ploča uvršteni su na listu Nematerijalnog kulturnom nasleđa Srbije 2022. godine.

IL-Macanska-ploca-2 Krov od maćanske ploče doživotnog je veka, ali sve je manje majstora tog zanata (VIDEO)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *