Predsednik Međunarodnog zadružnog saveza Ariel Guarko u poseti Požegi i Arilju (VIDEO)

Nakon posete nadležnim ministarstvima u Beogradu, predsednik Međunarodnog zadružnog saveza Ariel Enriko Guarko iz Argentine danas je u prisustvu prvih ljudi Zadružnog saveza Srbije i Okružnog saveza zemljoradničkih zadruga Užice, prisustvovao sastanku i obilasku zemljoradničkih zadruga’’Morava’’ iz Gorobilja, ’’Naši voćari’’ iz Milićevog sela i ’’Pčelari nektar 031’’ iz Arilja.

U okviru Međunarodnog saveza koji predstavlja gospodin Guarko nalazi se preko tri miliona zadruga iz 109 svetskih zemalja što čini ukupnu cifru od  milijardu dvesta miliona korisnika, čija su iskustva danas mogli da čuju u Požegi i Arilju.

-U Srbiji sam poslednji put bio 2004. godine, raduje me  činjenica da sam opet tu. Udruživanje u zadruge je najbolji način da se ostvare benefiti a to je i dokazano vremenom jer zadrugarstvo u Srbiji traje 108 godina. Svedoci smo da i za vreme ratova, kroz istoriju zadruge su opstajale. Smatram da su zadruge najbolja veza među ljudima bez obzira gde se oni nalaze, Argentina, Grčka ili Srbija jer iskustva se upravo kroz zadrugarstvo nesebično dele i veoma su značajna. Takođe je važna direktna saradnja jer pojedinac na tržištu u ovim vremenima ne može uspeti. Udruženi u zadruge stičemo snagu i potencijal, lakše obezbedjujemo tržište i subvencije. Zadrugarstvo je definitivno put do prosperiteta.- rekao je Guarko.

IL-GUARKO- Predsednik Međunarodnog zadružnog saveza Ariel Guarko u poseti Požegi i Arilju (VIDEO) IL-Zadruga-Gorobilje- Predsednik Međunarodnog zadružnog saveza Ariel Guarko u poseti Požegi i Arilju (VIDEO)

Zadružni savez je danas predstavio aktuelnosti, inicijative, istraživanja i ideje na kojima rade i zajedno sa učesnicima definisao najvažnije zaključke o stanju i pravcima razvoja zadrugarstva u Srbiji i svetu ističući važnost posete predsednika Međunarodnog zadružnog saveza.

Direktor ZZ ’’Morava’’ iz Požege, Branko Varničić kaže da su zahvaljujući  podsticajnim sredstvima u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije uspeli izgraditi hladnjaču za odlaganja sirovine, liniju za preradu voća u sokove i džemove, nabavili su i opremu za preradu i pakovanje povrća a u njihovim pogonima se kiseli kupus.

Cilj današnjeg sastanka i posete predsednika Medunarodnog zadružnog saveza je osnaživanje zadružnog sektora i unapređenje poljoprivrednog zadrugarstva.

You may also like...

1 Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *