Koncert za pamćenje KUD-a ”Abrašević” iz Guče

GUČA –  KUD „Abrašević“ iz Guče održalo je veliki godišnji koncert pred prepuno salom Kulturnog centra, kao poklon svim poštovaocima njihovog rada.

Pre decenije i po u Dragačevu, u varošici pokraj reke Belice, gde truba najlepše zvuči, osnovana je sekcija KUD  „Abrašević.

16 godina uspešnog rada je iza ovog folklornog ansambla koji je sve brojniji i brojniji. Pored već iskusnih igrača, KUD vredno radi i sa podmlatkom. To je dokaz i zalog za budućnost, da imamo i da ćemo imati čuvare tradicije mnogo godina, decenija…

IL-Abrasevic-Guca-dva Koncert za pamćenje KUD-a ''Abrašević'' iz Guče

KUD „Abrašević“ učesnik je brojnih festivala u zemlji i inostranstvu, učestvovali su na raznim projektima i takmičenjima, uvek se trudeći da Guču i Dragačevo predstave u najboljem svetlu.

Godinama unazad članovi KUD Abrašević daju veliki doprinos učešćem u prikazu stare Dragačevske svadbe na najvećoj trubačkoj manifestaciji na svetu – Dragačevskom saboru trubača. Sve ove godine, predsvodi ih Marijana Gavrilović, umetnički rukovodilac KUD-a.

IL-Abrasevic-Guca-pet Koncert za pamćenje KUD-a ''Abrašević'' iz Guče

Koncert je počeo saborskom himnom „Sa Ovčara i Kablara“ u izvođenju trubačkog orkestra „Dragačevski podmladak“. Nizale su se tradicionalne igre folkloraša svih uzrasta.

Na sceni su umeće i ljubav prema tradiciji pokazali i dugogodišnji prijatelji „Abraševića“ – KUD „Moravica“ iz Ivanjice.  Ovaj KUD, iako mlad, broji oko 350 članova a može se pohvaliti brojnim nastupima u Srbiji i inostranstvu. Predsednik društva i umetnički rukovodilac je Vladan Jeremić.

IL-Abrasevic-Guca-sest Koncert za pamćenje KUD-a ''Abrašević'' iz Guče

Zahvalnice u ime KUD „Abrašević“ Guča, uručio je Aleksandar Pajović, predsednik KUD „Abrašević“ iz Čačka.  Zahvalnice su otišle u ruke predstavnika opštine Lučani, Kulturnog centra Guča i TO „Dragačevo“ Guča.

Umetnički rukovodilac KUD „Abrašević“ Guča, Marija Gavrilović, uručila je zahvalnice umetničkom rukovodiocu KUD „Moravica“ iz Ivanjice, Vladanu Jeremiću, trubačkom orkestru „Dragačevski podmladak“ i solisti na harmonici, Nikoli Sretenoviću koji je takođe imao veoma zapažen nastup.

IL-Abrasevic-Guca-tri Koncert za pamćenje KUD-a ''Abrašević'' iz Guče

Poruka koja je poslata sinoć iz Guče je da svi ostajemo na zajedničkom zadatku – očuvanju srpske i dragačevske tradicije i kulture.

IL-Abrasevic-Guca-cetiri Koncert za pamćenje KUD-a ''Abrašević'' iz Guče

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *