Dispanzer za žene u Ivanjici organizuje preventivne preglede za žene od 25 do 64 godine (VIDEO)

U cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije Ministarstvo zdravlja proglasilo je 2023. godinom borbe protiv ove maligne bolesti. Zato će se u Domovima zdravlja širom Srbije tokom čitave godine organizovati skrining kojim će biti obuhvaćene žene od 25 do 64 godine.

Po rečima ginekologa dr Miloša Đokovića u Ivanjici na redovan pregled javi se oko 2000 sugrađanki, a na svu sreću procenat žena koje obole od raka grlića materice nije se povećavao u odnosu na prethodne godine.

Iako je u pitanju maligna bolest koja se može sprečiti i u 98 odsto slučajeva je povezana sa dugotrajnim prisustvom HPV virusa, poražavujuća je činjenica da čak 40 odsto žena nikada ne dođe na pregled.

Za buduće generacije, prevencija u vidu vakcine protiv HPV virusa je ključna, a u dečijem dispanzeru u Ivanjicu dostupna je od juna prošle godine.

IL-MDJ-dr-DZ-Ivanjica- Dispanzer za žene u Ivanjici organizuje preventivne preglede za žene od 25 do 64 godine (VIDEO)

Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Srbiji se godišnje dijagnostikuje više od 1.100 slučajeva obolevanja od raka grlića materice, a bitku sa tom bolešću u toku godine izgubi oko 460 žena. Podizanjem svesti  kod žena ta brojka se umnogome može smanjiti, a redovnim pregledima i potpuno iskoreniti.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *