E-Agrar: Kako se registrovati i šta od toga imaju poljoprivrednici

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uvelo je polovinom januara elektronski sistem, e-Agrar, za registraciju gazdinstava na koji se do sada prijavilo više od 22.000 poljoprivrednika.

Ova platforma treba, pre svega, da omogući proizvođačima da mnogo lakše, uz samo nekoliko klikova, stignu do subvencija. Kako su naglasili u Ministarstvu poljoprivrede, cela ideja ovog projekta je da poljoprivredni proizvođač transparentno zna za šta je aplicirao od subvencija u ovoj godini, i da će taj novac dobiti u istoj godini.

Prvi korak – Portal eID

Zbog toga je i značajno da se što veći broj poljoprivrednika prijavi i registruje na e-Agrar.

Prvi korak u procesu uvođenja e-Agrar sistema je prijava na Portal eID (Portal za elektronsku identifikaciju). Da biste to uradili treba da posetite najbližu poštu ili Poljoprivrednu stručnu službu Srbije (PSSS) ovlašćenu za registraciju korisničkog naloga i izdavanje parametara, ili QR koda, za aktivaciju mobilne aplikacije ConsentID pomoću koje ćete se uspešno prijaviti na portal eID.

Mobilna aplikacija ConsentID može da se preuzme na Google Play prodavnici, ili na App Store.

Sledeći korak je skeniranje QR koda ili ručno unošenje parametara u aplikaciju. Na taj način se završava proces aktivacije mobilne aplikacije ConsentID. Takođe, za celu proceduru prijave na e-Agrar, pored ove aplikacije, neophodno je da imate i aktivnu mejl adresu.

Nakon što ste kreirali eID, naredni korak podrazumevaće prijavu u elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava, a potom i prijavu za podsticaje.

Kako su ranije istakli u Ministarstvu poljoprivrede, preko novog sistema bi čak 450.000 poljoprivrednih gazdinstava moglo da pređe na digitalno vođenje posla.

il-zemlja E-Agrar: Kako se registrovati i šta od toga imaju poljoprivrednici

Trebalo je više od 10 dokumenata…

Inače, o neophodnosti uvođenja e-Agrara još pre nekoliko godina ukazivalu su iz NALED-a. Oni su uradili analizu, uz podršku Nemačke razvojne saradnje, koja je pokazala da su polјoprivrednici obavezni da dostave više od 80 podataka na više od 10 različitih dokumenata od kojih je barem 60 odsto nepotrebno (ili se više puta ponavlјaju ili postoje u bazama drugih institucija). Sve te podatke, kako su naveli, službenici ručno proveravaju, čak i prekucavaju, zbog čega se nepotrebno gubi vreme i može doći do kašnjenja u isplati subvencija.

Preporuka NALED-a bila je pokretanje e-Agrara, koji predviđa softversko rešenje gde bi, umesto dostavlјanja dokumentacije i dolaska na brojne šaltere, svaki nosilac gazdinstva imao nalog i sam unosio podatke o sebi, članovima gazdinstva, parcelama na kojima obavlјa proizvodnju, životinjama ili kulturama koje gaji. Nosilac gazdinstva preko portala bi podnosio i zahteve za subvencije, a rešenja bi dobijao elektronski.

Pokretanjem aplikacije e-Agrar ova ideja je početkom ove godine konačno i zaživela.

24sedam.rs

You may also like...

4 Responses

 1. Jadranka kaže:

  Koliko starackih domacinstva ima na jugu srbije pa cak i mladji nemogu da se snadju sta ministarka vise izmislja sa tom elektronikom sta je hvalilo da ide po starom preda zahtev dali postom ili na salter i zavrseno

 2. Dusan kaže:

  Imam livadu od 2,4 a ,parcelu od 1,5 a ,parcelu od 2,6 a ,parcelu od 9,45a i kat.prihod 63 din ali dug za obavezno penziono i zdr. osiguranje oko 2 000 000 _da li ke to normalno

 3. Nenad kaže:

  Pored prijave za subvencije preko e-agrara za koje je predhodno neophodno digitalno i informatički obrazovati stanovništvo
  Da li će i dalje moći prijavljivanje preko Trezora kao i dosad? Pozdrav

  • Radivoje Kovacevic kaže:

   Pored prijave za subvencije preko e-agrara za koje je predhodno neophodno digitalno i informatički obrazovati stanovništvo
   Da li će i dalje moći prijavljivanje preko Trezora kao i dosad? Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *