Sportsko-kulturni centar Požega slavi šest decenija kulture na istoj adresi

Povodom jubileja 60 godina postojanja Sportsko-kulturnog centra u Požeži, odnosno šest decenija kulture na istoj adresi, večeras će biti upriličena svečana akademija.

Kulturni  centar Požega je osnovan 1958. godine kao Dom kulture u Požegi. Najpre je obavljao kulturno-zabavnu delatnost, a obrazovna delatnost je bila jedna od dodatnih aktivnosti. Kasnije zbog povećane potrebe za obrazovanjem prvenstveno odraslih, ova ustanova je promenila i naziv i Statut. Tačnije 1965.godine, ustanova je preimenovana u Radnički univerzitet „Dragan Kuveljić“ i obrazovna delatnost je postala glavna oblast rada.

Devedesetih godina XX veka, ustanova se transformiše u Kulturni centar Požega. Marta 1999. godine pri Kulturnom centru osnovana je i Gradska galerija Požega.

il-ppozega2 Sportsko-kulturni centar Požega slavi šest decenija kulture na istoj adresi

Danas Kulturni centar Požega teži da postane važna i vidljiva institucija na kulturnoj mapi Srbije i regiona. Kulturni centar Požega, svojim aktivnostima nastoji da bude aktivno žarište kulturnog života lokalne zajednice koje organizuje, proizvodi, distribuira i promoviše kulturnu i umetničku produkciju. Svojom delatnošću utiče na dinamičan razvoj Požege kao opštine sa istorijskim, kulturnim i turističikim potencijalima, presudnim za ulazak na međunarodnu kulturnu scenu.

Programi koje Kulturni centar Požega po svojoj misiji i viziji realizuje su raznovrsni i sveobuhvatni po svojim karakteristikama kada je u pitanju ciljna grupa kojoj su namenjeni, a takođe i po različitosti umetničkog izražavanja (muzička umetnost, film, likovna (vizuelna) umetnost, scenska umetnost). U programe Kulturnog centra Požega plan je uvrstiti i različite programe edukativnog karaktera namenjenih deci i mladima.

IL-galerija-pozega- Sportsko-kulturni centar Požega slavi šest decenija kulture na istoj adresi

Programi na kojima Kulturni centar Požega radi su: edukativni programi, filmski program, muzički program, scensko-izvođački (pozorišni) program, likovni (vizuelni) program.

Gradska galerija Požega,osnovana je pri Kulturnom centru Požega 1999. godine. Galerija je odmah nakon osnivanja zahvaljujući dobroj uređivačkoj politici stekla zavidan renome, tako da su u Gradskoj galeriji u Požegi izlagala izuzetno značajna imena današnje savremene umetničke scene. Pokrenute su i godišnje izložbe koncepcijski autentične, kao što je Autorska izložba jugoslovenskog crteža, potom i međunarodna izložba nerealizovanih umetničkih projekata pod nazivom “ideja-ne-realizacija”.

Gradska galerija Požega organizuje samostalne i grupne izložbe, sa namerom da predstavi i promoviše recentne umetničke projekte iz oblasti savremene umetnosti. Pored samostalnih i grupnih izložbi, u prostoru galerije se održavaju autorske izložbe istoričara umetnosti, promocije, prezentacije, predavanja i video projekcije.

il-pozega- Sportsko-kulturni centar Požega slavi šest decenija kulture na istoj adresi

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *