Ivanjica: Tri generacije oko vesele mašine, peče se rakija (VIDEO)

U Ivanjici i okolini ’’vesele mašine’’ ovih dana se ne gase. Većina domaćina peče rakiju, mahom od šljiva, koje su ove godine dobro rodile. Domaćinstvo Stevana Djokovića iz sela Radaljevo kod Ivanjice okupilo je oko kazana tri generacije. Otac, sin i unuk peku rakiju a zdušno su se ovom decencijskom običaju pridružili rođaci i komšije. I zaista je veselo.

Đokovići su za dan ispekli sedam kazana rakije šljivovice od koje će prepekom dobiti ljutu rakiju. Sam proces pečenja nije komplikovan, dovoljan je kvalitetan kazan i umereno loženje vatre, bez korišćenja plina ili struje, već samo uz pomoć drva. Međutim dok jedni potvrđuju da je reč o običnom procesu, drugi tvrde  da se pečenje rakije neretko poredi sa umetnošću.

IL-generacija-Djokovici- Ivanjica: Tri generacije oko vesele mašine, peče se rakija (VIDEO)

Litar rakije trenutno se kreće oko 800 dinara i proizvođači koji je odmah prodaju ne žale se na cenu. Međutim, većina se odluči da ’’dobra kapljica’’ malo odstoji, zbog kvaliteta, pa na kraju kada stigne do kupca više nisu sigurni da li su na dobitku ili gubitku. Ekonomska računica ipak nije presudna jer je pečenje rakije u Srbiji tradicija koja se neguje vekovima.

IL-Djokovici-peku-rakiju- Ivanjica: Tri generacije oko vesele mašine, peče se rakija (VIDEO) IL-dzibra-rakija-Djokovici- Ivanjica: Tri generacije oko vesele mašine, peče se rakija (VIDEO)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *