Film „Sveta Petka – krst u pustinji“ u ivanjičkom Domu kulture (VIDEO)

Ostvarenje „Sveta Petka – krst u pustinji“ u režiji Hadži Aleksandra Đurovića, posle svetske premijere u Moskvi, pred ivanjičkom publikom. Dom kulture Ivanjica, ponedeljak 17. oktobar sa početkom u 20 časova.

Pobožna devojka Paraskeva, napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i odlazi u Jordansku pustinju gde provodi narednih 40 godina svog života boreći se sa iskušenjima, gresima i unutarnjim demonima. Pratimo njen put od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije Svetiteljke Pravoslavlja. Bočna priča nam govori o dve žene (arapkinji Zejnebi iz beduinskog plemena i Paraskevi) koje potiču iz različitih kulturnih, socijalnih i verskih sredina, ali dele iste ljudske emocije, vrednosti i stvaraju neobično prijateljstvo svojim čistim srcima. Tokom boravka u pustinji, Zejneba je Paraskevin jedini prijatelj, ali i ogledalo i odraz spoljnjeg sveta koji je Paraskeva napustila.

Ova priča nam govori kako ljudi mogu da pobede svoje slabosti. Teme filma su univerzalna moralna pitanja čovečanstva, što ga čini aktuelnim i danas, bilo gde na svetu.

17.8.2022_12_26_47_Sveta_Petka_SRB Film „Sveta Petka – krst u pustinji“ u ivanjičkom Domu kulture (VIDEO)

Samo dva časa ranije, najmlađi će imati priliku da uživaju u animiranom crtanom filum “Put oko sveta za 80 dana”.

 

Jednog dana, on upoznaje Fileja, nepromišljenog i pohlepnog žabca, koji želi da se opkladi da će oploviti svet za 80 dana i zaradite 10 miliona školjki u tom procesu. Iskoristivši priliku koju čeka ceo svoj život, da istražuje svet, Paspartu kreće sa svojim novim prijateljem u ludu i uzbudljivu avanturu punu obrta i iznenađenja.

29.8.2022_16_09_00_Around_the_world_SRB_novi Film „Sveta Petka – krst u pustinji“ u ivanjičkom Domu kulture (VIDEO)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *