Veljović : „Moramo poštovati i čuvati sećanje na naše junake“ (VIDEO)

Polaganjem venaca na  spomen obeležja koja čuvaju sećenje na Javorski rat (1876-1878), obeleženo je 146 godina od bitke u kojoj je Srbija suprotstavljajući se turskim snagama izgubila blizu 25.000 vojnika.

U znak sećanja na stradale borce vence su danas na Kalipolju položili: izaslanik predsednika Republike Srbije, Milorad Veljović, delegacija Ministarstva odbrane Vojske RS, predsednici opština Ivanjica i Nova Varoš, Momčilo Mitrović i Radosav Vasiljević i predstavnici  Humanitarne organizacije ‘’Stara Raška’’. Venci su položeni na spomenik Majoru Iliću i ratnicima poginulim za otadžbinu od 1876 -1878. godine.  Počast junacima odala je i OŠ ’’Major Ilić’’ iz Kušića.

IL-Mitrovic-i-VEljovic- Veljović : "Moramo poštovati i čuvati sećanje na naše junake" (VIDEO)

Javorski rat započeo je 6. jula na Kalipolju sa oko 35.000 srpskih vojnika. Bitke za Javor i oko te planine 1876. godine, bile su deo velikog sukoba sa Turskom u koji je Srbija ušla zbog strahovitih represija.

IL-vojska-RS Veljović : "Moramo poštovati i čuvati sećanje na naše junake" (VIDEO)

Na Javoru se se sada već tradicionalno održava i Sabor srpske omladine a ove godine opštine Nova Varoš I Ivanjica priredili su za sve bogat kulturno-umetnički program.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *