Da li je nova opasna moda ”snus” stigla i u ivanjičke škole?

Da li je i u ivanjičke škole stigla nova opasna moda ’’snus’’ niko od nadležnih nije želeo da zvanično potvrdi ili negira. Nezvanično, svi su čuli da postoji, da je tinejdžeri koriste, ali  zvanično bez odgovora.  Razumljivo, jer kako se u narodu kaže i nad popom ima pop  pa je ’’pametnije ćutati’’.

Naša redakcija smatra da se o ovakvim stvarima ne sme ćutati jer su veoma opasne pa je poželjno, sve i da nije tačno da ’’snus’’ učenici već koriste, preventivno , javno upoznati omladinu sa neželjenim dejstvima koja mogu biti i smrtonosna.

IL-SNUS-2 Da li je nova opasna moda ''snus'' stigla i u ivanjičke škole?

’’Snus’’ nije droga, a nije ni cigareta. Reč je mlevenom duvanu koji je pakovan u minijaturne kesice nalik onima za čaj. Neki kažu da je dobar za odvikavanje od pušenja, drugi pak da je opasniji od cigareta, a pošto je lako dostupan na internetu i u ilegalnoj prodaji, sve više ga koriste srednjoškolci. Oni smatraju da ih  konkuzimarne ’’snusa’’ smiruje!

Cena ovog proizvoda je između 800 i 1.000 dinara. Mnogo veća ponuda, ali i potražnja je na internetu, gde je moguće dostaviti ga na kućnu adresu. A posledice koje može da izazove mogu biti opasne po život, rekla je za RTS dr Ika Pešić, član Nacionalne komisije za kontrolu duvana.

IL-SNUS-3 Da li je nova opasna moda ''snus'' stigla i u ivanjičke škole?

-Posle otprilike tri godine kontinuirane upotrebe može da izazove rak usne duplje, a posle pet godina sigurno izaziva, zatim rak grla, ždrela, želuca i pankreasa. Pored toga, vrlo je opasan za kardiovaskularni sistem, jer ima jako visoke koncentracije nikotina.- navodi Pešićeva.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *