Ivanjica nekada: Trgovac nije mogao biti svako

Posle Drugog svetskog rata u Ivanjici su postojala dva trgovinska preduzeća. Reč je o Novim Danima i Budimki. Dve renomirane trgovinske organizacije nalazile se u se u današnjoj ulici Branislava Nušića sa direkcijama jedna naspram druge. Bez obzira na konkurenciju nije bilo ni malo zlobe među prodavcima. Naprotiv oni su se bez obzira kojoj firmi pripadaju družili i bili veliki prijatelji. U to vreme trgovac je morao da završi trgovačku školu u kojoj je tri dana imao klasičnu nastavu a tri dana se išlo na praksu. Upravo na praksi mladi su sticali znanje ali i manire kako se ponašati prema mušterijama. Ivanjica je imala plejadu sjajnih trgovaca koji su uživali veliki ugled u gradu.

Glavna-ulica-Ivanjica-1975-godine-1024x783 Ivanjica nekada: Trgovac nije mogao biti svako

U to vreme bilo je desetak prodavnica koje su bile podeljene između dve trgovinske organizacije. Interesantno, prodavnice su nosile nazive srpskih imena ili pojmova za razliku od danas kada mahom imaju strana imena. Tako na primer nekada su prodavnice imale nazive Mira,Zora,Zvezda,Povrtar,Gvožđar i sl. Ono što je krasilo stare dobre trgovce je njihovo strpljenje sa mušterijama i uvek uz obavezan osmeh, bez obzira da li je stranka nešto pazarila. I tako su Novi Dani i Budimka godinama snabdevali Ivanjičane. Obe firme imale su po kamion kojim su dovozili robu u prodavnice. Vozač Budimke bio je izvesni Varagić-Varaga a u Novim Danima Mićun Bojanović. Kada bi oni sa kamionom stigli pred prodavnice brzo bi se stvarali redovi da se vidi šta je novo u ponudi. U to vreme  nedeljom prodavnice nisu radile. Taj predah  trgovci su koristili da subotom posle radnog vremena olajišu podove u radnjama i time izvrše dezinfekciju lokala. Bilo je to vreme kada nije bilo plastičnih kesa niti kakve druge ambalaže pa su trgovci koristili obične novine da uviju prodatu robu. To je bila prilika da deca dobiju neki slatkiš od trgovaca ako ima donesu stare novine. Pored velike ljubaznosti ivanjički trgovci imali su svoj imidž tako što su na poslu uvek bili svečano obučeni u odelo uz kravatu. Zato nije čudo što su trgovci bili izuzetno poštovani i rado viđeni u svakom društvu. Posle desetak godina Novi Dani i Budimka se fuzionišu u jednu radnu organizaciju koja je nosila ime Novi Dani. Dok su bili  konkurenti na čelu Novih Dana bio je Jole Mihailović dok je direktor Budimke  bio Vojin Dramićanin. Posebno mesto u trgovini Ivanjice tog vremena imao je Velisav-Lurva Milosavljević. On je bio dobavljač i veoma sposoban da nabavi atraktivnu robu.

IL-glavna-ulica-naslovna- Ivanjica nekada: Trgovac nije mogao biti svako

Dugo godina ivanjički trgovci organizovali su svoju zabavu. Bila je to izuzetno atraktivna manifestacija u kojoj su učestovali najeminentniji estradni umetnici. Interesovanje za ovu zabavu bilo je ogromno pa se dešavala da isto veče zabava se održava i u hotelu „Park“ i u “Domu invalida“.

Za one koji pamte  pomenuta vremena sigurno se rado sećaju starih dobrih trgovaca u našem gradu.

Autor: Raško Nešovanović

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *