Književno veče Saliha Selimovića u ivanjičkom Domu kulture

U četvrtak 14.aprila u 19 časova, u Plavoj sali Doma kulture u Ivanjici, održaće se književno veče istoričara, Saliha Selimovića. Promovisaće knjige: „Znameniti Srbi islamske veroispovesti“, „Neka prezimena i njihovo poreklo na prostoru Stare Raške“ i „Muslimani u Ravnogorskom pokretu i jedinicama JVuO 1941-1945“.

O knjigama će govoriti : književnik Velibor Veličković, publicista Boško Kopunović i na kraju autor. Gost književne večeri biće guslar Vuk Pantović.

Biografija Saliha Selimovića

 

Istoričar Salih Selimović je rođen u Tešnju (BiH) 1944.godine. U rodnom gradu je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studije istorije i geografije je završio na Sarajevskom univerzitetu. Radio je kao profesor i direktor škole, a obavljao je i funkciu sekretara SIZ-a za osnovno obrazovanje opštine Sjenica. Kao direktor škole otišao je u penziju 2009.godine.
Odmah posle studija se počeo baviti stručnim i naučnim radom. Posebne oblasti njegovog naučnog rada su islamizacija, migracioni i demografski procesi na srpskom etničkom i kulturnom prostoru. Učesnik je brojnih domaćih i međunarodnih naučnih skupova i tribina kao i saradnik arhiva i muzeja. Profesor Selimović je autor 19 knjiga i preko 100 stručnih i naučnih radova.
Za svoj dugogodišnji naučni rad nagrađen je Vukovom nagradom 2013.godine kao istoričar istraživač i Kočićevom nagradom iste godine. Dobitnik je i Gramate Mileševske eparhije, zatim Posebnog priznanja opštine Sjenica, Pohvale Udruženja rezervnih vojnih starešina regiona Kraljevo, Velike nagrade fondacije „Nićiforović“ iz Beograd, Nagrade HO „Stara Raška“ iz Beograda i mnogih drugih nagrada i priznanja.
Profesor Selimović je redovni član Matice srpske, akademik Razvojne akademije Srbije (RAS), član Udruženja književnika Srbije, Udruženja srpskih domaćina Srbije i drugih organizacija i udruženja.

IL-Knjizevno-vece- Književno veče Saliha Selimovića u ivanjičkom Domu kulture

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *