Pozorišna monodrama „Milunka“ u Domu kulture Ivanjica

Pozorišna monodrama „Milunka“ biće prikazana 23. februara 2022.godine u Plavoj sali Doma kulture u Ivanjici u 20 časova.

Predstava je proglašena za najbolju na Međunarodnom festivalu u Zemunu. Nagrada „Zlatni vitez“ na Međunarodnom festivalu u Moskvi.

IL-Milunka-Vesna-Stankovic- Pozorišna monodrama "Milunka" u Domu kulture Ivanjica

Predstava je ispovest heroine srpskih oslobodilačkih ratova Milunke Savić u interpretaciji glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vesne Stanković. Lična ispovest u prvom licu žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga i najviša odlikovanja (Orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmom, dva ordena Legije časti…)

Priča počinje od njenih devojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju i iako je u suprotnostima sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana čak devet puta, u sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje… Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikaša Franša D’Perea, Šarla de Gola i Viceadmirala Geprata, u Srbiji završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže desetinu i desetinu dece iz kopaoničkih sela.

Sama za sebe bi rekla da je ovo ispovest o životu od prve puške, do prve metle…

Cena ulaznice: 500,oo dinara

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *