Predavanje psihologa Nedeljka Jovića u “Plavoj sali” Doma kulture u Ivanjici

U “Plavoj sali” Doma kulture u Ivanjici u utorak, 22. februara od 19 časova održaće se veoma zanimljivo predavanje psihologa Nedeljka Jovića, na temu digitalne revolucije, interneta i globalne povezanosti.

TEMA JE “MLADI POD KONTROLOM…DIGITALNA DEMENCIJA ! ŠTA ČINITI ! 

Veoma interesantna tema za mlade ali i za roditelje! Za profesore i učitelje koji svojim savetima mogu uticati na mlade sa kojima su u neposrednoj komunikaciji !

“Umrežavanje celog sveta donosi velike benefite koja se ogleda u dostupnosti informacija, završavanje poslova elektronskim putem…ali sa sobom nosi ogromne rizike, zamke, zloupotrebe ličnih podataka i informacija, kriminal…i što je jako opasno  – i veoma negativno može da utiče na omladinu pogotovo mlađe tinejdžere…” !!!

ŠTA ČINITI ??? Na ova i mnoga druga pitanja čućete odgovore od psihologa i pisca Nedeljka Jovića ali i mogućnost da na predavanju i diskusiji i sami postavite pitanja!

Poštovani sugrađani, očekujemo Vas na ovom veoma zanimljivom predavanju I promociji knjige, Nedeljka Jovića !

Ulaz Slobodan!

IL-DK-Psiholog-neki- Predavanje psihologa Nedeljka Jovića u "Plavoj sali" Doma kulture u Ivanjici

Nesumnjivo je da je privilegija živeti u eri digitalne revolucije, koristeći sve blagodati digitalizacije, interneta i globalne povezanosti, koja omogućava vrlo lak dostup informacijama, rešava problem fizičke udaljenosti i potencijalno svodi ceo svet na ,,globalno selo”. Umrežavanje celog sveta je projekat podržan od svih država, velikih korporacija, ali i ogromne većine stanovništva jer svima donosi velike benefite, koja se ogleda u lakoj dostupnosti informacija o pojedincu, mogućnosti završavanja poslova elektronskim putem, sveobuhvtnom nadgledanju svih aspekata života (saobraćaj, kriminal, bezbednost…), ali i u vidu enormne zarade svih koji su uključeni u ovu granu industrije, kao i beskonačna mogućnost zabave, pa i života u ,,virtualnom svetu”. I sve ove prednosti su uslovile da cela planeta nezadrživo hrli ,,grlom u jagode”, tj. nesvesno (ili svesno?) zanemaruje evidentne opasnosti koje sa sobom nosi ,,eksplozija digitalnih tehnologija” i proces digitalizacije.

Sa aspekta socjalne psihologije (i psihopatologije), problem zloupotrebe ličnih informacija sa potencijalnim gubitkom privatnosti je glavni problem današnjice, kome su posebno izloženi mladi (adolescenti) kao najvulnerabilnija populacija. Nepromišljeno ostavljanje podataka na različitim sajtovima predstavlja ogroman manevarski prostor za manipulaciju ljudima, uz potencijalnu mogućnost suptilnog kontrolisanja, ali i drugih vidova zlupotrebe, što autor detaljno elaboriše u ovom priručniku, kritički se fokusirajući na negativne aspekte ;;digitalne ere”.Termin digitalna demencija metaforički ilustruje promene u ličnosti do kojih dovodi nekritičko korištenje kompjutera i interneta, aludirajući na disfunkciju kongnitivnog procesa I zanemarivanja logičkog mišljenja, posebno kod mladih.Izvod iz recenzije Prim.dr Ivice Mladenovića, psihijatar- porodični psihoterapeut, Načelnik Klinike za bolesti zavisnosti ,,Instituta za mentalno zdravlje’’, Beograd.

Poštovani, moja malenkost Nedeljko Jović psiholog i pisac iz Beograda autor sam nove knjige,,MLADI POD KONTROLOM…DIGITALNA DEMENCIJA! ŠTA ČINITI?’’. Kada su nam mladi pod kontrolom veliki internet kompanija koje su personalizovali rezultate pretraga, to jest naša interesovanja registruju se za vreme pretraživanja.One polako ali sigurno stiču vlast(kontrolu) nad nama i obavijaju nas takozvanim filterskim mjehurom (koji menja ono šta čitamo i kako razmišljamo). To dobrovoljno prepuštanje kontrole informatčko tehnološkim mehanizmima i odricanje od samoodređenja dugoročno proizvodi stres, koji uz poremećaj pamćenja, pažnje i koncentracije kao i emocijonalne i opšte otupljenosti proizvode digitalnu demenciju. ŠTA ČINITI? Uspostavljanje samokontrole kod mladih, a to se postiže uz pomoć pravila i ograničenja, to jest funkcionalnih obrazaca ponašanja, a odgovornost se preuzima kroz bihejvioralni ugovor.

Ovo je moja treća knjiga. Predhodne dve su bile ,,Vodič za roditelje: Porodica u vrtlogu droge’’,prvo izdanje još iz 2005 god, koja je prevedena i objavljena i na mađarskom jeziku i druga knjiga,,Porodica-kako je sačuvati, otac ljubavi i poverenja’’ izdanje iz 2010 god. a u toj knjizi predgovor i recenziju je radio Akademik Vladeta Jerotić.

Teme promocije su: Digital natives, multitasking, samokontrola, stres je nedostatak samokontrole; nesanica ,depresija, zavisnost i telesne posledice. U drugom delu se pristupa interaktivnoj radionici kao preduslovu inplementacije bihejvioralnog ugovora kao autentične motivacije pod nazivom ,,Šta činiti’’

Korica-Nedeljko-Jovic-1024x806 Predavanje psihologa Nedeljka Jovića u "Plavoj sali" Doma kulture u Ivanjici

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *