Od ponedeljka stariji osnovci i srednjoškolci na kombinovanoj nastavi

Tim za škole doneo je odluku da od 24. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda i srednjoškolci obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe.

„Ovakvu odluku doneli smo nakon detaljne analize svih parametara i podataka nadležnih institucija.  U ovom trenutku, ovo je najbolje rešenje i za učenike i zaposlene. Važno je da održimo kontinuitet nastavnog procesa, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera“, rekao je Branko Ružić, prvi  potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

IL-OS-Milinko-Kusic Od ponedeljka stariji osnovci i srednjoškolci na kombinovanoj nastavi

On je naveo, da će Tim za škole, kao i do sada pratiti stanje i donositi odluke na nedeljnom nivou.

Za  vreme i tokom boravka u školi, od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta, obavezna je upotreba zaštitnih maski  za sve zaposlene, učenike i treća lica.

Takođe, potrebno je pojačati mere opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.

Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja učenika, da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van škole. Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, od 12.  do 19. januara broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 3.074 (0,4 odsto) obolelih. Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva COVID-19 u istom periodu iznosio je 2,8 odsto

Izvor: Danas/InfoLiga

You may also like...

2 Responses

  1. Marina kaže:

    Još kad bi to neko primenio, gde bi nam bio kraj. Najlakše je biti sa manje učenika i primati istu platu, kao da je celo odeljenje prisutno.

  2. Dejan Vukovic kaže:

    Mislim da je ipak za decu da budu fizicki prisutna u skoli jer posmatrajuci moju decu, kada su online bili u toku pandemije, efekat ucenja kao i stecenog znanja nije bas na zavidnom nivou. Jedina razlika je sto je bvise dece na jednom mestu ali uz nosenje maske, ako je moguce fizicka distanca i ono sto sam primetio u nekim ustanovama uvedeni su ruski fotokataliticki preciscivaci vazduha koji su odlicni u borbi protiv virusa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *