Ivanjica: Kako obezbediti siguran prinos malina preko 10 tona po hektaru (VIDEO)

U okviru projekta ’’Unapredjenje primarne proizvodnje maline kroz modifikaciju primenjenih agro i  pomotehničkih mera u zasadima’’ danas su domaćinstvo Mila Damljanovića iz Jeseništa kod Ivanjice, posetili predstavnici tima Instituta za voćarstvo iz Čačka.

Cilj projekta je uspostavljanje najpogodinijih tehnologja gajenja kroz sprovođenje ogleda i prenosa znanja od naučnih institucija do krajnjih korisnika. Viši naučni saradnik Instituta za voćarstvo iz Čačka, dr Aleksandar Leposavić rekao je da je u prethodnom periodu primećeno da se struka povukla pred trgovcima koji su propisivali tehnologij uzgoja a sve to dovelo je do ogromnog pada prinosa.

IL-stabljika-maline- Ivanjica: Kako obezbediti siguran prinos malina preko 10 tona po hektaru (VIDEO)

Darko Jevremović, vršilac dužnosti direktora Instituta za voćarstvo u Čačku rekao je da se ovaj projekat uspešno sprovodi na teritoriji Zapadne Srbije.

Ukoliko bi primenio savete i smernice iz ovog projekta, Mile Damljanović, proizvođač iz Ivanjice duplirao bi prinos na zasadu od 11 ari.

IL-stabljika-maline-1 Ivanjica: Kako obezbediti siguran prinos malina preko 10 tona po hektaru (VIDEO)

Poštovanjem principa dobre proizvođačke prakse uz optimalnu primenu agrotehničkih i drugih mera može se obezbediti prinos od 10 tona po hektaru što predstavlja prag rentabilnosti za uslove gajenja malina u Srbiji.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *